понеділок, 10 жовтня 2011 р.

Краєзнавчі читання для молоді

Ім’я історика, археолога, краєзнавця і науковця Юрія Малєєва добре відоме у нашому краї. Ще в шкільні роки, навчаючись у Заліщицькій середній школі ім. Осипа Маковея, він захоплювався історією, був старостою краєзнавчого гуртка у районному будинку піонерів.
Після закінчення Київського університету ім. Тараса Шевченка Юрій Миколайович працював на кафедрі археології та музеєзнавства.
Залюблений в Подільський край, кандидат історичних наук, доцент Ю. М. Малєєв організовував археологічні розвідки у різних місцевостях України. Під керівництвом вченого члени Дністровської археологічної експедиції – студенти, молодь вивчали історичне минуле й на Заліщанщині.
У цьому році Ю. М. Малєєву виповнилось би 70 років, але не дожив наш краянин до цього ювілею. Заліщани присвятили йому цикл заходів.
У фондах центральної бібліотеки є збірники і статті історика, а деякі матеріали розміщено на веб - сайті Заліщицької ЦБС.
До 70-річчя Ю. М. Малєєва у бібліотеці проведено краєзнавчі читання для молоді. Із цікавими та змістовними повідомленнями виступили досвідчені історики: Олійник В. І. – директор районного краєзнавчого музею, Галько І. Р. – заступник директора Заліщицької загальноосвітньої школи ім. О. Маковея ( обоє - учні Ю. Малєєва: навчались на історичному факультеті Київського університету ім. Т. Г. Шевченка, учасники розкопок Дністровської експедиції). Про свої історичні дослідження розповіли також А.І. Могилюк – краєзнавець, історик, М. В. Сопилюк - заступник директора Заліщицького агроколеджу ім. Є. Храпливого, С. П. Підкова - автор книги «Бедриківці», яка при створенні краєзнавчого видання використала наукові дослідження Ю. Малєєва і В. Г. Дрозд – історик, письменник.
Старанно підготували свої виступи молоді краєзнавці - Дмитро Мисевич, староста краєзнавчого гуртка «Пошук» Заліщицького будинку дитячої та юнацької творчості та Вікторія Никорук , учениця Дзвиняцької загальноосвітньої школи 1-2 ступенів.
Бібліотекарі оформили книжкову виставку «Літопис історії: від минулого – до сучасного», де представили багато книг, газетних статей,
Ю. Малєєва, а бібліограф С. І. Пукіш провела огляд літератури.
Докладніше про проведені заходи на Заліщанщині, присвячені Ю.М. Малєєву, читайте на сайті ЦБС