вівторок, 10 лютого 2015 р.

Звіт міського голови



Міський голова Заліщик Володимир Бенев`ят працює на цій посаді уже дев’ятий рік. За цей період йому вдалось здійснити багато добрий справ. Має ще чимало цікавих задумів. 
 

Володимир Станіславович – член громадської ради, що діє у центральній районній бібліотеці. Часто відвідує бібліотечні заходи. Підтримує ініціативи колективу бібліотекарів району, сприяє у вирішенні насущних проблем.

10 лютого міський голова разом із працівниками Заліщицької міської ради звітував про виконання своєї виборчої програми, давав відповіді на запитання заліщан.


Звіт відбувся у Пункті доступу громадян до інформації органів влади, що діє в бібліотеці.

середу, 4 лютого 2015 р.

Чим жив, живу і буду жити



   Краєзнавчий портрет у ракурсі працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки присвятили 65-річчю від дня народження Василя Михайловича Корнацького.
   Наш земляк, Василь Корнацький – доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України, відмінник охорони здоров’я, головний лікар – заступник директора по клінічній роботі Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска АМН України», Голова Центральної етичної комісії МОЗ України, професор кафедри НМАЛО ім. П.Л. Шупика.
   Життєва дорога лікаря, науковця – жертовна праця, служіння людям, великий професійний досвід, пов'язаний з напрямками медико-соціальних проблем захворюваності, медичної допомоги, покращення системи охорони здоров’я. 
   У фондах Заліщицької центральної районної бібліотеки є 9 книг В. М. Корнацького – це дарунок автора своїм землякам.


   Доповнили біографічні відомості про шкільні роки Василя Корнацького, учня Заліщицької середньої школи його вчитель рідної мови та літератури Ірина Олексіївна Ковальчук та однокласник Степан Семенович Ободяк, лікар. 

Більше про це можна дізнатись на сайті ЦБС

вівторок, 3 лютого 2015 р.

Соборність єднає націю



   22 січня 1919 року – день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України, а 22 січня було проголошено всенародним святом.
    Саме цій знаменній події присвятили книжкові виставки «Збудуймо пам’яті негаснучий вогонь», «Захід і Схід – один родовід», які організували у центральній районній бібліотеці та в бібліотеках системи.
    Матеріали, представлені на виставках, акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.
    На виставках широко були представлені газетні та журнальні статті, які доповнюють інформацію про сучасні події в Україні. Адже сьогодні, у такий напружений і непростий час, проблема Соборності є надзвичайно актуальною. Десятки тисяч воїнів, мільйони громадян піднялись на захист єдності і територіальної цілісності України. Історія карбує імена новітніх героїв України. 

Я воскрес, щоб із вами жити…



   8 січня цього року Україна звернулась до творчості талановитого поета, журналіста, українського патріота Василя Симоненка, якому виповнилось би 80.
   За свої 28 років, відміряних долею, він встиг залишити в українській культурі унікальний спадок. Тому, мабуть, немає сьогодні дорослої людини, яка б не знала Симоненкових слів: «Живе лиш той, хто не живе для себе…»,чи поетичних рядків, що звучать у пісні, як материнський заповіт: «Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину».
   У бібліотеках району організували книжкові виставки, викладки літератури, тематичні перегляди «Його душа світилася зорею».
   Бібліотекарі розповідали користувачам про життєвий і творчий шлях письменника, представника покоління «шістдесятників», який став символом правдивості і любові до України, із його величним життєвим кредо: «Я воскрес, щоб із вами жити...».
   Василь Симоненко залишив великий і вагомий спадок – сотні талановитих віршів, десятки новел, оповідань, статей, казок, щемкий щоденник, щирі листи, незавершені п’єси із студентського життя та кіносценарій.
   Витязем молодої української поезії назвав Олесь Гончар Василя Симоненка, людину короткої, але яскравої, як спалах, долі.
   У 28 років зупинилось молоде серце поета, але судилось йому вийти на вічну дорогу – у людське безсмертя, де буде звучати Симоненкова сповідь: «Я для тебе горів, український народе».
  Читачі центральної районної бібліотеки, знайомлячись із книгами та пресою, що були представлені на виставках, ділились своїми думками про творчість Василя Симоненка.
   Яскраві спогади про знайомство із творами Василя Симоненка у своєму молодому віці зберегли й до тепер лікар Микола Романко, громадський активіст, депутат міської ради Василь Іванишин, вчителі Наталія Логін, Галина Щербина, Наталія Шпортак та інші активні читачі абонементу для дорослих центральної бібліотеки. А Ольга Панасівна Сердюк, викладач рідної мови та літератури використала друковані видання із фондів бібліотеки та статті із преси про ювілянта для проведення літературного заходу у Заліщицькій державній гімназії.
   Творча скарбниця письменника нуртує у нашому житті незгасним полум’ям, до якої будуть звертатися покоління українства сьогодні, завтра і в майбутньому.