пʼятницю, 6 березня 2015 р.

Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш



Цикл заходів  на таку тему проводиться  у бібліотеках району.


Книжкові виставки: «У кожній думці Кобзаря живе могутня Україна», «Високе призначення долі», «Тарас Шевченко – любов і святиня  українського народу» діють  у центральній районній бібліотеці.

Районна бібліотека  для дітей організувала конкурс ілюстрацій «За сторінками Кобзаря», огляд книжкової виставки «Кобзарю, батьку, славить світ твоє ім’я  і край мій нині».

 У сільських бібліотеках-філіях оформлено книжкові виставки: «Незгасне світло слова Кобзаря», «Живеш, Тарасе, поміж  нас», проводять літературні години «Віч - на - віч з Кобзарем»,  « Свіча, запалена від серця», конкурси  малюнків «Дитячий Кобзарик».


Мова – душа народу



Щорічно, 21 лютого ми відзначаємо Міжнародний  день рідної мови.
    Це свято саме тієї мови, якою ми  розмовляємо,  пишемо, читаємо

Вона, як зоря пурпурова,
Що сяє з небесних висот,
І там, де звучить  рідна мова,
Живе український народ

        Такими поетичними рядками  ведучі заходу Марія Рудик та Галина Балицька розпочали  інформаційну годину «Рідне слово – то зерно посіяне Богом»,  приурочену  Міжнародному  дню рідної мови.
        Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій ми народилися й живемо.
        Присутні на заході  студенти Заліщицького аграрного коледжу ім.Є. Храпливого дізнались про історію відзначення  Міжнародного дня мови в Україні та в світі.
        Саме 21 лютого 1952 року  була жорстоко  розстріляна  демонстрація  захисників  бенгальської мови  у Бангладеші,  які вимагали  визнання мови  банго  як державної.
          У 1951 році  студенти Харківського університету  виступили  проти складання іспитів російською мовою. 33-х  найактивніших розстріляли, 800- репресували.
         На 30-ій  сесії  Генеральної  конференції  ЮНЕСКО в жовтні 1999 року визначено 21 лютого  – Міжнародний день  рідної мови.
        Рідне слово  було не раз  розіп’яте на історичних Голгофах, ніби навмисне було обране для  мук і випробувань, про те, що на захист рідного слова постали  Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Борис Грінченко,  Микола Куліш,  Олександр Олесь… та сотні українців.
         Були перегорнуті сторінки «Скорботного  календаря української мови». І,  як вияснилось, наша мова  витримала 48 заборон. Подібного не знала історія жодної держави.
         Цікавими були  запитання для студентів: «А чи знаєте  ви  скількома  словами обходитесь  у своєму житті?», «Скільки мов існує у світі?».
          Наша українська мова – це золотий запас голосу  душі  народної, з якого виростаємо, яким живемо  і завдяки якому маємо право  і гордість  іменуватися народом українським.
          На заході також був присутній журналіст, автор поетичних та прозових книг,  член НСЖ України  П. М. Мельник, який наголосив на тому, що у цей  складний  для нашої держави період нас повинні єднати згуртованість,  Молитва,  рідна мова. Поет закликав  студентів позбуватися  сленгу  та суржику в українській мові, а також  декламував  власні вірші, присвяти  рідному слову та подіям на Майдані.
        Біля книжкової виставки «Мова у моєму житті»  було проведено огляд літератури. 
        На завершення заходу прозвучали слова: «Зерна любові до рідної мови. Нехай вони проростуть  у серці кожної людини  і заколосяться плідною нивою. Бо  Слово  живе,   воно  зародилося з Любові,  воно сильне,  бо зросло у Вірі. Слово віще, бо  несе під серцем Надію, як дитя.     Слово чесне, бо освячене Правдою, слово заповітне,  бо  покликане здобути Волю».

Небесна Сотня. Пам'ять заради майбутнього



       19 лютого 2015 року  в читальній залі  центральної районної бібліотеки проведено  реквієм пам’яті, присвячений  Героям  Небесної Сотні.

       Мужність та героїзм, відвага і самопожертва,  відчайдушність і бойове братерство  проявили  Герої Небесної Сотні  і всі ті, хто продовжує боротьбу за волю, свободу,  єдність України  у цей  нелегкий для нас час.

          Кожного дня,  кожної миті підсилює нашу віру  і сподівання  величне гасло  «Україна – понад усе!».
          В пам'ять про тих, хто здійснив особистий подвиг – віддав і віддає    найцінніше –своє життя  заради нової України,  запалив символічну свічу Ярослав Гринишин –  учасник  Євромайдану та  війни в Афганістані,  а нині  –  активний волонтер.

             Парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці о. Іван Сендзюк закликав усіх до духовного єднання в молитвах до Всевишнього,  заради  призупинення  бойових дій  на Сході України, для збереження людського життя, встановлення жаданого миру.
            Пам’ятні сторінки  новітньої історії України  перегорнули   ведучі – Марія Рудик і Галина Балицька,  використавши інформацію з преси  і  книг-присвят учасникам  Революції Гідності. Про це  демонструвались   також відеосюжети та слайди. До уваги читачів  була представлена  тематична виставка літератури.
          Майдан Незалежності  – це, справді,  неймовірне місце,  це  СВОБОДА, це та потужна точка енергії українців, де її  Герої  встигли відчути все: і радість, і безвихідь,  і горе, і біль,  і гордість,  і повагу, і гідність.

            Спогадами про ті пам’ятні дні  ділились   активні учасники Євромайдану: Ігор Федірко, Ярослав Гринишин,  Олександр Вікирчак, Михайло Гушуватий,  а Павло Лесюк вручив  в дарунок бібліотеці  книгу «Каміння Майдану» від  громадської організації «Самооборона Заліщицького району».
            Про підтримку  мітингуючих у столиці  та  організовані для цього заходи в Заліщиках і в селах  району розповів Роман Краснюк,  активний  організатор заходів на заліщицькому  Майдані, теперішній перший заступник  голови  Заліщицької РДА.
             Авторські присвяти  Героям Майдану  читали  Богданна Стефанюк, педагог із Блищанки,  Петро Мельник, журналіст, автор книг, член НСЖ України. Оксана Дяків, редактор часопису «Колос», автор  книг, ознайомивши  присутніх  зі  своїми   поетичними присвятами  мужнім захисникам України, подарувала книгу  «Воїнам світла» –  зимовий подарунковий збірник  поезій від сотні  сучасних українських поетів  для героїв, захисників Вітчизни,  серед яких є  її авторські поезії: « Хай ангели захистять!» і  « Біль за мир».
           О. І. Дяків розповіла  про історію створення  на її слова  пісні  «Хай ангели  вас захистять крильми»,  музику  для якої створив Ярослав Гринишин
На волонтерській дошці оголошень волонтер із Хмельницького  Юрій Лісецький написав: « Усім – доброго вечора,  повернулись із 31 блокпоста,  хлопці просять:  може, хтось зможе написати вірш або пісню  для них, щоб вони могли прослуховувати  в тяжку хвилину …».
           На це повідомлення  відгукнулись  заліщани, створивши пісню, яка звучала в записі у виконанні  студентки  Марини Грабовецької.
           Тривожно  звучали  в той день  і інші пісні-реквієми: «Мамо, не плач,  на слова Оксани Максимишин  та сумнозвісна «Пливе кача по Тисині».
            Ніколи не забудуться імена  тих, хто загинув на Майдані, не повернувся  із зони АТО. Гірка пам'ять війни  ніколи не згасне.
             Хвилиною мовчання вшанували  присутні пам'ять героїв, які  віддали своє життя, увійшовши в безсмертя.
            Завершився захід словами молитви за Україну і виконанням Гімну України.