середу, 13 травня 2015 р.

З родини йде в життя людина


20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день сім'ї, який відзначається щороку 15 травня.

Сім'я — джерело фізичного, морального і духовного життя народу. Кожна людина бере свій початок від родини. Саме тут відбувається її перше і головне становлення  як особистості.        З метою формування в читачів  усвідомлення ідеалу родини та виховання кращих моральних якостей особистості   працівники  центральної районної бібліотеки Марія Рудик та Галина Балицька  підготували і провели до Міжнародного дня сім'ї годину народознавства «Рідний дім залишається в серці, як далеко від нього не йди». Учасниками заходу, спрямованого на зміцнення доброзичливих родинних стосунків, глибоку любов і шанобливе ставлення до найдорожчих людей, рідного дому, стали  студенти Заліщицького вищого професійного училища.       «Сімя, родина, рід -

Які слова святі.

Вони потрібні кожному в житті.

Якщо зміцніє хоч одна родина -

Міцніша стане Україна» -

такими словами розпочався захід, на якому студенти  отримали інформацію про поняття і значення слів «рід», «родовід», про те, що найбільшим дарунком Господа для людини є сім’я. Це той поріг і оберіг, куди повертаємось з далекої дороги, те місце, де можна спочити, зігріти душу. Пригадались і слова Огієнка, що «Сім’я – це домашня церква, на якій стоїть цілий світ».

Тут людина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра, тут вона вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам'ять свого роду.
Українська родина має свої святині: батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони наші давні й добрі символи, наші обереги.
Біля книжкової виставки «Домашнє вогнище родинне – оселя наша і сім’я» було проведено огляд літератури.
На завершення заходу прозвучали слова: «Пам'ять роду, його звичаї, традиції - все це наша родословна пам'ять, наші символи, наша історія.
Дай Боже, щоб кожному роду, тай не було переводу. Хай в кожній родині все ладиться, прибавляється, множиться і додається, усміхається радість. Хай чарує всіх ніжність і любов до матері, до батька, до рідної землі, на якій ми живемо».



Ми Матір називаємо святою



Цикл заходів на таку тему проведено в бібліотеках району. Книжково-ілюстровану виставку «До Матері наш вічний голос»  працівники центральної районної бібліотеки розгорнули у вестибюлі будинку народної творчості,  з якою ознайомились   глядачі, учасники творчого звіту аматорських колективів і майстрів народної творчості Заліщицького району.
Відомості про  традиції відзначення  Свята  Матері з давніх часів  вдало доповнили на виставці діаспорні видання. Зокрема,  у журналі «Наше життя», який видає Світова Федерація Українського Жіноцтва Америки, поміщено багато статей  про історію зародження Свята Матері та його відзначення не тільки в Америці, але й в інших країнах світу. Про це  читаємо  у журнальних статтях « Про любов  не тільки материнську» (1983 рік), «Про мамині руки»( 1991 рік)  та інших.  Зшитки журналу  передала  нашій бібліотеці  Ніля Кузич  з Чикаго,  яка, до речі, була першим бібліотекарем  Народного Дому Заліщик  у 1912-1939 р.р.

У розділі « Про свято Матері  в діаспорних виданнях» були представлені також журнали «Новий світ», « Патріархат» та книги, присвячені образу Матері в художній літературі. Книгу  «Марія» Уласа Самчука,  видану в 1952 році в Буенос Айресі, подарував бібліотеці  Микола Романко з Канади. 

Софія Парфанович  – лікар, письменниця  у книзі «На схрещених дорогах» стала  до боротьби за життя немовлят  і здоров’я матерів, змушених у сурових обставинах  війни  гітлерівського режиму  продовжувати рід  людський.
 Леся Тивонюк  – автор книги «Хата в лісі», в якій передала свою лебедину пісню,  сумну, як і  її життя. В ній знайдена любов до Батьківщини, любов до її звичаїв, пошана до  батьків і до наших  мужніх хлопців, які брали в руки зброю, щоб «піднести червону калину».  Ці та багато інших діаспорних видань зацікавили шанувальників  українського слова.

У розділі «Божа Мати – наша ненько,  Мати  всього світу» була широко представлена духовна література.

Книги-присвяти Україні були розміщені у розділі за назвою «Одна у мене ти єдина, навіки Мати Україна».

«Стяте твоє імення –  Мати – живе,  як найдорожче на землі» – під такою назвою  помістили книги про земну матір, наших рідних матусь.
 Працівники бібліотеки  підготували альбом « Герої – в наших серцях», в якому створили  символічну книгу «Слова маминого серця», зі спогадами  про синів,  уродженців нашого району: Олега Гулька, Ореста Квача, Володимира Марусича, Петра Словободяна, які загинули в наші дні, беручи участь у воєнних подіях  на Донбасі, і на військових полігонах.  У цьому альбомі поміщено відомості про мужніх воїнів-сучасників, фотосвітлини  із домашніх архівів  та під час пам’ятних подій  – участі наших краян у Революції Гідності та у військових діях у зоні АТО.

Про кожного із загиблих воїнів поміщено  в альбомі  бібліографічні списки та вебліографія.

Про виставку «Разом»




Бібліотекарі  Заліщанщини  відвідали виставку  «Разом».

 Нещодавно працівники бібліотек  Заліщицької ЦБС знайомились із матеріалами виставки  «Разом», яка  функціонувала з 22 квітня  по 8 травня 2015  року  в  Заліщицькій державній гімназії.


Ми з цікавістю переглянули матеріали  виставки «Разом», яка створена Конгресом Національних громад України та громадською організацією "Київський освітній центр "Простір толерантності" у співпраці з Будинком Анни  Франк (Нідерланди) та за фінансовим  сприянням програми  МАТРА – про сучасність та історію національних  громад України.

Уважно  слухаючи  наших юних   екскурсоводів – гімназистів, ми зазирнули в життя  молоді, почули   думки про свою родину, про людей різних національностей ( вірмени, греки, українці,  кримські татари,євреї,  роми, росіяни, румуни, угорці, болгари, німці, біженці та  шукаючі  притулку як  соціальна група), які  розповідають про своє життя в Україні.
Інтерв’ю  з молодими  людьми   доповнюється історичною  інформацією. Кожна пара  персонального та історичного  стендів створюють єдине «дерево».

Для нас, працівників  бібліотечних установ,  які  особливу увагу приділяють  обслуговуванню молоді,  залученню  її  до  читання та активної участі у громадському  житті – це важливий,  зібраний та цікаво оформлений  матеріал, який  будемо використовувати  у роботі.