пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Тематична виставка літератури «Вшануймо пам'ять загиблих в Оленівці захисників «Азовсталі»…

 

У Заліщицькій міській центральній публічній бібліотеці діє тематична виставка літератури «Вшануймо пам'ять загиблих в Оленівці захисників «Азовсталі»…

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року в Оленівській колонії, що на Донеччині, пролунало два вибухи. Українські полонені, які перебували в Оленівці і згодом були звільнені за обміном, розповіли, що росіяни заклали фугаси всередині бараку і поруч із ним. А потім зімітували удар артилерії. Ті військовослужбовці-захисники «Азовсталі», котрі перебували в основній частині барака, одразу ж загинули. Почалася пожежа, і тіла цих людей вигоріли. В іншій частині будівлі люди отримали тяжкі поранення, але вижили.

 Очевидці описують страшні картини подій тієї пекельної ночі: бараки, темрява, вибух, живцем згорілі тіла українських військових… Внаслідок вибуху загинуло 53 полонених. Понад 130 було поранено. Повернути тіла загиблих в Оленівці Україні вдалося тільки в жовтні 2022 року.

Стаття 12 Женевської конвенції гласить: «…Держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими». Тож трагедія в Оленівці – місце воєнного злочину росії… Цей військовий злочин, як і незліченна кількість інших, скоєних росією, назавжди залишиться в пам’яті українців! Віримо: кожен буде покараний, хто причетний до страшної трагедії в Оленівці та інших злочинів ворогів проти України та її громадян.

Серед документальних і художніх видань тематичної виставки читачі можуть ознайомитися з такими книгами:

·  «Ізоляція. Таємні в’язниці Донбасу в оповідях врятованих від тортур та смерті» авторок Ірини Вовк та Дар'ї Бури. Це – спогади тих, хто пройшов пекло і вижив: бранців донецьких і луганських підвалів, сумнозвісної «Ізоляції» та донбаських колоній. Про життя «до» і «після», про життя Донбасу в часи війни, про звірства і злочини ворогів України, про жахи і тортури в полоні в цій книзі розповідають українські військовики, журналісти, блогери, помічники військових, медики й місцеві мешканці.

 


· Лавреатка мистецької премії “Київ”, авторка Валентина Розуменко у своєму документальному творі  “Вільні полонянки” розповідає про страждання шістьох жінок із Донбасу, які утримувались у катівні “Ізоляція”, Сніжнянській виправній колонії та інших катівнях так званих “ЛНР” та ДНР”.

 · Про що книга Олени Максименко «Пряма мова. Хроніки захисту», що представлена на виставці? Російський  ворог, який століттями прикидався то «братом», то «визволителем», пролив кров українців. Російсько-українська війна показала нам, що свобода – найвища цінність. До збірки увійшли історії людей різної статі, віросповідання, національності, різного фаху і віку, але зі спільним знаменником у цінностях і меті. Дехто з них продовжує боротьбу на фронті, наближаючи Перемогу. Декого вже немає в живих, але їхні історії загального полотна нашого протистояння ворогові, мають жити вічно.

    Запрошуємо відвідувачів Заліщицької міської центральної бібліотеки до активного читання та роздумів над прочитаними книгами.

           Підготували Оксана Дяків, бібліограф, та Марія Рудик, методист МЦПБ.