вівторок, 17 липня 2018 р.

Велична дата в історії Лисівців


15 липня у селі Лисівці відбулись урочистості з нагоди відзначення 600-річчя першої згадки про село.
         Про цю дату читаємо у книзі «Першовитоки: нариси з історії заселення Заліщанщини від найдавніших часів до наших днів» історика-науковця, доктора історичних наук Петра Сіреджука,а також ще й в інших книгах.
         У сільській бібліотеці Лисівців до цієї події організували виставку краєзнавчих видань та документів про історію села і про цікаві події із життя сельчан від давніх часів і до сьогодення на тему: «Відроджуємо, пам’ятаємо і збережемо у пам’яті поколінь».

         Серед довідкових видань є у бібліотеці книга Василя Сопівника «Лисівське духовне джерело»: автор – історик із Заліщиків.
         Цікаві краєзнавчі матеріали, яких багато зібрано в бібліотеці,  доповнюють історичний життєпис про важливі події, пам’ятники і пам’ятні знаки та про  імена односельчан, що у різні роки творили славну історію.
         Багато жителів села пережили тяжкі воєнні лихоліття, боролись і віддали свої життя у роки визвольних змагань, у різні періоди протистоянь та боротьби за кращу долю і волю України, але їхня сила духу і віра в краще майбутнє зберігається і передається у пам'ять поколінь нащадкам.
Щоденна праця жителів Лисівців – джерело людської мудрості і самовідданості.
         На виставці представлені друковані видання про відомих людей – уродженців села.
У рубриці «Славна родина Храпливих» – книги про знану родину Василя Храпливого – вчителя і управителя народної школи у Лисівцях. Його сини – відомі постаті в українській історії.
Євген Храпливий – громадський діяч, агроном і кооператор, ідеолог і практик суспільної агрономії та кооперативного руху в Галичині і в діаспорі,  100-річчя від дня народження якого ми відзначили  22 червня цього року.
Зенон Храпливий – відомий професор фізики, один із перших фізиків-теоретиків, внесок якого в розвитку науки є загальновизнаним, особливо з квантової теорії поля.
Іван-Богдан Храпливий був учителем класичних мов Коломийської гімназії.
Цінним є дарунок для читачів Лисівської бібліотеки – книга «У темряві» – нариси з життя воїнів УПА Лесі Храпливої-Щур, дочки Євгена Храпливого, відомої громадської діячки у Канаді.
Про родину Пастухів також читаємо в друкованих джерелах.
Книгу  «За служіння Богові, народу – смерть» подарував під час відвідин Лисівської бібліотеки її автор Богдан Головин – колишній голова Тернопільської організації Товариства «Просвіта». У ній поміщена розповідь про отця Петра Пастуха, уродженця Лисівців, пароха церкви у селі Куропатники на Бережанщині, який був страчений у Тернопільській тюрмі. Родину Пастухів – відомих українців-патріотів депортували в Сибір «як ворогів народу», а пізніше їхні три сини також поклали життя, яке завершилось передчасно і трагічно,  на вівтар України.

На тематичній виставці представлені і пам’ятні реліквії від Олега Педька, уродженця села, захисника України-сучасника, учасника АТО.
У бібліотечному куточку народознавства зберігаються взірці давнього одягу і предметів побуту, вишиття, які передані із лисівських родин, є і роботи теперішніх вишивальниць.
На книжковій виставці можна ознайомитись із сучасними митцями – уродженцями села – це художник Михайло Николайчук і народні майстри з родини Івана Гудими.

Відрадно, що з цікавістю знайомляться із ювілейною краєзнавчою виставкою не тільки читачі бібліотеки, але і жителі рідного села і гості Лисівців.

Немає коментарів: