вівторок, 4 червня 2024 р.

Імпреза краси та пізнання (Мистецько-краєзнавчі читання «Дністровський каньйон – перлина рідного краю»)



 

     Новозбудований офіс Національного природного парку «Дністровський каньйон» став своєрідним центром цікавих зустрічей науковців-екологів, краєзнавців, природолюбів.

     Уже традиційно тут організовували конференції за участю науковців Камʼянець-Подільського університету ім. Івана Огієнка, Чернівецького національного університету  ім. Юрія Федьковича, екологів із Польщі. 8 травня 2024 року сюди на мистецько-краєзнавчі читання «Дністровський каньйон» – перлина нашого краю» завітали колеги з сусідньої Івано-Франківщини – Городенки та Городниці. Їх організатором був відомий пошуковець-дослідник Придністровʼя Аркадій Сідоров.  

     Репрезентацію читань розпочала Любов Верхола, яка ознайомила гостей із новими відкриттями науковців краю у царині флори, фауни на берегах Дністра і його приток. Її змістовну розповідь доповнили провідні фахівці з екологічної освіти Тетяна Книш та Уляна Король. 

     Нові сторінки про природу краю відкрили молоді пошуковці зі шкіл Заліщиків Аліна Безручко, Єлизавета Зозуляк і фахівець із рекреації «Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. Сергія Дідича» з Городенки Андрій Кравець, який розповів про віднайдені фортифікаційні споруди часів Першої світової війни на ділянці Брусиловського прориву на берегах Дністра. 

     Наступною сторінкою читань стали історичні факти, постаті, легенди Дністровського каньйону, про які говорили заступник директора Заліщицького фахового  коледжу Михайло Сопилюк, учениця школи №2 в Заліщиках Вікторія Гірчак, дійсний член НТША, кандидат економічних наук Василь Лопух, заслужений учитель України Василь Дяків... 

     Сторінку «Духовна спадщина нашого краю» відкрив парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці о. Іван Сендзюк. Якщо педагог Василь Дяків зосередився на особі визначного громадського діяча першої половини ХХ століття Марʼянові Долинському, який був не тільки визначним спортсменом свого часу (чемпіон Європи зі стрибків у висоту), а й головним лікарем Заліщицької центральної лікарні і загинув від рук енкавеесників), то духовний отець зупинився на історії заборони та відродження УГКЦ  у Заліщиках, де першим парохом воскреслого храму був нинішній єпископ УГКЦ  Тарас Сеньків.  

     Учень Заліщицької гімназії Владислав Стойко ознайомив присутніх із темою «Краса Дністрових схилів у житті і поезії представників Празької школи». Він зупинився на творчості знаних у Заліщиках і не тільки таких майстрів пера як Олена Теліга, Олег Ольжич та Євген Маланюк. Принагідно були згадані й імена Ганни Горенко (Ахматова), Юрія Шевельова (Шерех), які побували в Заліщиках, як і Василь Стефаник, Юрій Федькович, Омелян Попович... 

     Цю тему продовжили багаторічні редактори Заліщицького районного часопису «Колос», поети Петро Мельник та Оксана Дяків, які нині прославляють у віршах красу нашого краю, Дністра та каньйону. Оксана Іванівна, теперішня бібліографиня Заліщицької міської центральної публічної бібліотеки, та Ангеліна Михайленко, бібліотекарка  цього закладу, ознайомили присутніх із виставками тематичних книг, провели огляд літератури.

     Володимир Кулачковський, директор КП «Заліщики туристичні», змалював еволюцію туризму на берегах Дністра. 

    Виставки художніх творів дитячої та юнацької творчості представили слухачам керівниця гуртків місцевого будинку школярів Любов Хоминець, директорка Заліщицької художньої школи Іванна Андрійчук і народний майстер живопису із села Городниця Андрій Кучмей.  

    Цікавий захід завершився номерами художньої самодіяльності родини згаданого народного майстра. Андрій і Дарина Кучмеї подарували присутнім пісні, а їхня дочка Марʼяна – запальний танок, суголосний великоднім гаївкам і пісням батьків. 

Ольга ЛИЧУК,  
спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар»

у Чортківському районі 


Світлини Уляни КОРОЛЬ 

 

понеділок, 3 червня 2024 р.

П'єса Марка Кропівницького "По щучому велінню..." як вивчення творчості видатного українського письменника, драматурага і театрального режисера


 У травні народився Марко Кропивницький – відомий український письменник, драматург, театральний режисер і актор.

П’єса для дітей «По щучому велінню» (1907 рік) написана драматургом за мотивами народних казок. Багато людей знають російську версією цієї казки, де головний персонаж – Ємєля-дурник. Але росіяни фактично привласнили казку!
У Марка Кропивницького головний персонаж – працьовитий, скромний та чесний Хома. Чарівною силою для добрих справ героя п’єси за людські чесноти наділив у вдячність захожий старець.
На прикладі цієї казки помітна суттєва різниця між російською та українською культурами.
М.Кропивницький – автор 43 п’єс, у тому числі двох для дітей: «Івасик Телесик», а також «По щучому велінню». Її з успіхом втілили на сцені п’ятикласники Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 м.Заліщики під керівництвом вчительки української мови, директорки закладу Іванни Павловської. Це було залікове заняття з міжгалузевого інтегрованого курсу «Драматургія і театр».
У події взяла участь поетеса, бібліограф Заліщицької міської бібліотеки Оксана Дяків. Вона щиро подякувала юним лицедіям та режисерці Іванні Мирославівні за чудову постановку. Оксана Іванівна подарувала свою збірку віршів «Чарівні барви», адресовану дітям середнього і молодшого шкільного віку.
Здобувачі освіти школи №2 разом із педагогами часто відвідують міську бібліотеку та є учасниками заходів, які проводить Заліщицька МЦПБ.
Запрошуємо і надалі співпрацювати з бібліотекою та відвідувати дитячий абонемент, де представлені книги Марка Кропивницького.