понеділок, 3 червня 2024 р.

П'єса Марка Кропівницького "По щучому велінню..." як вивчення творчості видатного українського письменника, драматурага і театрального режисера


 У травні народився Марко Кропивницький – відомий український письменник, драматург, театральний режисер і актор.

П’єса для дітей «По щучому велінню» (1907 рік) написана драматургом за мотивами народних казок. Багато людей знають російську версією цієї казки, де головний персонаж – Ємєля-дурник. Але росіяни фактично привласнили казку!
У Марка Кропивницького головний персонаж – працьовитий, скромний та чесний Хома. Чарівною силою для добрих справ героя п’єси за людські чесноти наділив у вдячність захожий старець.
На прикладі цієї казки помітна суттєва різниця між російською та українською культурами.
М.Кропивницький – автор 43 п’єс, у тому числі двох для дітей: «Івасик Телесик», а також «По щучому велінню». Її з успіхом втілили на сцені п’ятикласники Загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2 м.Заліщики під керівництвом вчительки української мови, директорки закладу Іванни Павловської. Це було залікове заняття з міжгалузевого інтегрованого курсу «Драматургія і театр».
У події взяла участь поетеса, бібліограф Заліщицької міської бібліотеки Оксана Дяків. Вона щиро подякувала юним лицедіям та режисерці Іванні Мирославівні за чудову постановку. Оксана Іванівна подарувала свою збірку віршів «Чарівні барви», адресовану дітям середнього і молодшого шкільного віку.
Здобувачі освіти школи №2 разом із педагогами часто відвідують міську бібліотеку та є учасниками заходів, які проводить Заліщицька МЦПБ.
Запрошуємо і надалі співпрацювати з бібліотекою та відвідувати дитячий абонемент, де представлені книги Марка Кропивницького.

Немає коментарів: