понеділок, 5 серпня 2024 р.

Ліричні промені її душі… (У літературній світлиці Заліщицької міської бібліотеки відбулася зустріч із Р.Обшарською)

 


               «Я – жінка, що складає у рядки

                Свої слова легкі, мов біле пір’я.

                Я свічка, що запалює зірки

                На небі у липневе надвечір’я…»                                                             

                                                           (Раїса Обшарська)

 

      Спекотного липневого дня у літературній світлиці Заліщицької міської центральної публічної бібліотеки на прекрасній душевній ноті відбулася зустріч із Р.Обшарською.      

      Письменниця з Чорткова, педагогиня, серпнева ювілярка, членкиня Національних спілок письменників та журналістів, літературного об’єднання при Тернопільській облорганізації НСПУ Раїса Володимирівна вела розмову з учасниками мистецької студії «Ліра» при книгозбірні та інтелігенцією міста.

     Модерувала подію бібліографиня Оксана Дяків.

     


Пані Раїса щиро і душевно спілкувалася, відповідала на запитання, презентувала чимало своїх видань для дорослих і дітей із великого літературного доробку. А це – 29 книг.

      Особлива увага була прикута до поетичної збірки «Кулі в трояндах». Це – животрепетна віршована картина нашого складного сьогодення, на жаль, підступно таврованого російсько-українською війною...

     У сонячному кетязі традиційної та експериментальної поезії, прози, драматургії, гумору Р.Обшарської – збірки «Цілунки диких перехресть», «У тінях папороті», «Сповідь червоної нитки». «Жінка в обіймах вітру», «Арія синички», «Медунки для мрійниці», «Поцілунки», «Вір поезії», «Прогулянка життям», «Кулі в трояндах»… Важливо, що за цю збірку віршів та книгу «Перелітні сніговики: оповідання» пані Раїса нагороджена Всеукраїнською літературно-мистецькою премією ім. Братів Богдана та Левка Лепких (2023).

     З гостею спілкувалися, обмінювалися думками, поетичними строфами, збірками автори: Петро Мельник, Богдана Стефанюк, Оксана Дяків, Іван Козак, Ярослав Рибак, Олександра Барбакар, Василь Дяків.

      Наймолодша учасниця зустрічі, поціновувачка книг, волонтерка Андріана Сілогаєва читала вірш зі збірки «Кулі в трояндах».

      До слова, пані Раїса у 2021 році була нагороджена відзнакою «Золоте перо Тернопілля».

      Ексредакторка заліщицької газети «Колос», заслужена журналістка України Оксана Дяків – теж володарка «Золотого пера…» – урочисто вручила таку ж нагороду від облорганізації Спілки журналістів багаторічному редакторові районки Петру Мельнику – для Ольги Личук (Мельник), його дружини.

      Ольга Іванівна понад 40 літ працювала у «Колосі». Вона – заслужена журналістка України, авторка публіцистичної збірки «Буряківка: крок у третє тисячоліття» (2023). А нині – спеціальна кореспондентка газети «Сільський господар» у Чортківському районі.

      Опісля відбулася екскурсія за участю Раїси Обшарської у залі абонементу для дорослих. Провела її бібліотекарка Ангеліна Михайленко. У великій оновленій книгозбірні для дітей з письменницею спілкувалися бібліотекарки Людмила Папушко та Галина Заянчковська.

      Пані Раїса від душі подарувала для Заліщицької міської та сільських бібліотек майже 20 авторських видань. А студієць «Ліри» Ярослав Рибак передав читачам два примірники своєї дебютної збірки «Сила слова» (2024).

      Під час зустрічі увазі присутніх була запропонована краєзнавча виставка літератури талановитих авторів Заліщанщини.

     Кожна така зустріч ближче знайомить нас із письменниками-уродженцями Тернопілля, з тенденціями в сучасній поезії, популяризує Його Величність Українське Слово… 

Оксана Дяків, бібліограф Заліщицької міської бібліотеки

 

Немає коментарів: