понеділок, 1 березня 2010 р.

Юні читачі Заліщицької ЦБС – активні учасники обласної краєзнавчо-пошукової експедиції «Тернопілля, рідне Тернопілля, земле мила, барвінковий цвіт…»

Рідна земля, дорога серцю батьківська домівка. Які близькі нам ці слова. Саме з ними ми пов’язуємо поняття «мала Батьківщина». Кожна людина любить землю, де вона народилася, де проходить її безтурботне дитинство, юність, навчання, де проживають її батьки і друзі.

Мальовнича природа міст і сіл нашого краю приваблює не лише гостей з інших куточків України, але і юних жителів. Вони вивчають історичне минуле, ближче пізнають неповторні пам’ятки природи, знайомляться з видатними земляками, які творили історію краю, пов’язували своє життя і творчість з рідними їм місцями, боролися за майбутнє і сьогодення.

Третій маршрут обласної краєзнавчо-пошукової експедиції «Тернопілля, рідне Тернопілля, земле мила, барвінковий цвіт…», який започаткований обласною бібліотекою для дітей, присвячувався темі малої Батьківщини «Моє рідне місто (село)». Серед найактивніших учасників експедиції були діти Заліщицького району.

Вивчивши досвід обласної бібліотеки для дітей щодо створення віртуальних слайдових презентацій по історичних місцях області за результатами І етапу експедиції та методичні поради, працівники Заліщицької ЦДБ створили власний відеофільм «Подорож рідним містом Заліщики». Цей надзвичайно цікавий мальовничо-привабливий відеовізерунок може повноцінно презентувати прекрасне місто Заліщики не лише читачам книгозбірні, а також і його гостям та використовуватись у проведенні краєзнавчих заходів. Його можна використовувати у показі рекламних відео-сюжетів для туристичних агенцій та фірм, які б могли його демонструвати під час туристичних екскурсій по Дністровському каньйону (одному з семи чудес України) та екскурсій по місту Заліщики. Відеофільм, який прекрасно озвучений та складається з декількох частин, майстерно створено руками учнів-читачів Заліщицької ЦДБ Коцюбійчук Оксани та Кавчака Романа.

Читачі-діти сільських бібліотек-філій Заліщицької ЦБС були найактивнішими учасниками ІІІ туру експедиції. Вони зібрали та описали історію сіл Ворвулинці, Добрівляни, Іване-Золоте, Дунів, Лисівці, Зелений Гай, Солоне, Голігради, Хмелева. Твори на теми: «Моє рідне село», «Рідне місто - Заліщики» написали Шевчук Ірина та Бачинська Олеся (с. Синьків та м. Заліщики). Віртуальну мандрівку у майбутнє рідного міста здійснила Мурин Вікторія «Місто у наших мріях» (м. Заліщики).

Легенди краю збирали читачі бібліотек-філій смт. Товсте Димкович Анастасія, Гавчук Євгенія, села Лисівці – Долінська Ганна, міста Заліщики – Юрчишин Катерина.

Про історію духовних святинь села Торське та села Добрівляни розповіли Александер Оксана та Скавінський Ігор. Сценарій проведення свята вулиці «Арбат» презентувала Дорогичівська сільська бібліотека в особі завідуючої бібліотеки Бабин Г. С. та читача Бабин Степана. Про історію народного хору села Добрівляни розповіла у роботі «Солов’їний спів рідного Наддністров’я» Розалія Бордун.

Краєзнавчий рух серед дітей активізувався і триває. Продовжується краєзнавчо-пошукова робота бібліотек, яка спрямована на формування у юних громадян патріотичних почуттів - любові до краю, національної гордості та впевненості у перспективах та майбутті «малої Батьківщини».

Немає коментарів: