середу, 9 квітня 2014 р.

Форми організації правового виховання в бібліотечному обслуговуванні



    На таку тему проведено семінар для бібліотечних працівників району в Заліщицькій центральній районній бібліотеці.     
 
    Важливим завданням сьогодні є формування майбутнього країни, виховання вільних, відповідальних людей, гідних громадян своєї держави. Визначальною характеристикою громадської зрілості є розвинена правосвідомість – усвідомлення особою своїх прав, свобод, обов’язків, позитивне ставлення до закону, до держави. Тому одним із головних напрямків сучасної бібліотеки є правове виховання населення.
    Кожен бібліотечний працівник повинен робити певні кроки в цьому напрямку, використовуючи традиційні та нетрадиційні форми роботи. Надавати допомогу користувачам в процесі реалізації конституційного права  громадян України в доступі до джерел офіційної правової інформації, шляхом використання правової бази даних «Законодавство України», глобальної мережі Інтернет та забезпечення прозорості рішень місцевої влади в рамках діяльності публічних центрів регіональної інформації. Про це вела мову директор Заліщицької ЦБС Ольга Йосипівна Тракало.
    З інформаціями, методичними рекомендаціями про особливості правоосвітньої  роботи бібліотечних працівників та про  основні форми роботи з читачами, формування правової компетенції підростаючого покоління виступили завідувачка відділом інформаційно-бібліографічної та методичної роботи 
О. А. Калінка, заступник директора по роботі з дітьми 
О. І. Топольницька.
    Презентацію збірника «Де починаються права людини ?» провів В. Г. Дяків – заступник директора Заліщицької державної гімназії, вчитель історії. Він подарував  бібліотекам району збірники цього видання та диски.
    Для учасників семінару було підготовлено книжкову виставку «Довідкова література з правового виховання» та проведено інформацію «Із юриспруденції – у світову літературу». За приклад були наведені імена авторів літературних творів: Оноре де Бальзака,  Данте Аліг`єрі, Вальтера Скотта, Чарльза Дікенса, Володимира Винниченка, Лева Толстого, Павла Чубинського, Івана Кочерги, Григорія Квітка-Основяненка, Андрія Чайковського, Дмитра Ушинського, які здобули правову освіту, але стали більш відомими постатями у світовій літературі.     
   Розвиток нашої державності супроводжується масою нових законодавчих та інших нормативних актів. Тому бібліотеки готові надавати інформацію з цих питань, організовуючи і консультації правників, яких запрошуємо до співпраці.


Немає коментарів: