вівторок, 3 листопада 2015 р.

Популяризація української художньої літератури у бібліотеках




      Для нинішнього вітчизняного читача українська художня література – це насамперед спосіб самопізнання, національного самоусвідомлення, естетичного та соціального розвитку особистості. Українське слово межі ХХ-ХХІ століть перебуває у певній тіні порівняно із літературним процесом 60-х – 70-х років ХХ століття, хоча в сьогоднішній літературі виділяється чимало постатей, значення таланту яких не поступається загальновідомим іменам другої половини ХХ століття. Набуток сучасної української літератури значний.  Сьогодні українських авторів читають і за кордоном.

   У бібліотеках повинна бути побудована система популяризації сучасного українського художнього слова. Розуміючи, що українська література є інтелектуальною основою національної культури і від її рівня залежить рівень культури громадян, працівникам бібліотек необхідно стежити за кращими зразками сучасної художньої літератури і оперативно інформувати про новинки своїх читачів.

   З цією метою для бібліотечних працівників району було проведено семінар, на якому були висвітлені теми: «Сучасна українська художня література» - інформація директора Заліщицької ЦБС О.Й. Тракало; “Популяризація української художньої літератури серед дорослих та юнацтва»; «Нові підходи в популяризації української художньої літератури, інноваційні форми, використання інформаційних технологій»; «Українська художня література – дітям»; «Українська художня література у видавництвах, лауреати Державних премій в галузі літератури 2015 року» - з такими консультаціями, методичними рекомендаціями, повідомленнями виступили О.А. Калінка – завідувачка відділу інформаційно-бібліографічної та методичної роботи, М.В. Рудик – бібліограф ЦБ, В.Р. Бреєва – зав. сектором комплектування та обробки літератури, О.І. Топольницька – заступник директора по роботі з дітьми.

   Огляд нових надходжень української художньої літератури провела

Т.І. Баранецька – завідувачка відділу обслуговування ЦБ.

   Досвідом з популяризації української художньої літератури ділились: О.П. Бензар – зававідувач Товстенською бібліотекою-філією, О.З. Бурдейна – бібліотекар Блищанецької бібліотеки-філії, М.М. Александер – завідувач Торськівською бібліотекою-філією, Г.А, Ронталюк – бібліотекар Угриньківської бібліотеки-філії, М.Я. Данчик – бібліотекар Винятинської бібліотеки-філії.

   Популяризація української художньої літератури – це процес багатоаспектний, який передбачає і як відповідну матеріально-технічну базу, поповнення бібліотечних фондів, так і постійне фахове вдосконалення бібліотечних працівників і пошук ефективних форм популяризації літератури серед різних категорій читачів.


Немає коментарів: