пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

Леся Українка - дочка українського народу




«Будемо жити не тільки в минулому й теперішньому,
але й в прийдешньому, але й у вічності,
наскільки може сягнути фантазія»
Леся Українка

145- річчю від дня народження Лесі Українки – відомої поетеси і письменниці революційно – демократичного напряму присвячують тематичні літературні заходи, виставки у  бібліотеках району.

Талант цієї мужньої жінки проявився у багатьох жанрах: ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці та перекладацькій діяльності. Проте дослідники її творчості вважають, що вінцем її письменницького доробку були драматичні поеми, написані у другій половині 90-х років ХІХ століття.

Відомий український вчений, літератор Драй-Хмара, який займався дослідженням життя і творчості Лесі Українки підкреслював, що в історії українського письменства вона розпочала нову добу, через її твори українська література прилучилася до європейської та світової літератур.

Широко представлені на книжкових виставках у центральній районній бібліотеці не тільки твори Лесі Українки, але й багато книг, статей про життєво-творчий шлях мужньої дочки Прометея.

Викликають великий інтерес у шанувальників Лесиного слова діаспорні видання. На виставці у читальній залі доступними для ознайомлення є книги – 12-ти томне видання творів Лесі Українки, які подарував бібліотеці уродженець Добровлян  Микола Романко, що проживав у Торонто, Канада,  і передав із власної книгозбірні цей цінний дарунок.

У передмові до видання / Леся Українка/ за загальною редакцією  В. Якубовського.- Нью-Йорк: Тищенко, Білоус. Видавнича спілка, 1953;1954. написано, що Видавництво перевидало з деякими додатками 12-ти томове видання творів Лесі Українки, яке вийшло в  світ року 1927, за редакцією професора В. Якубовського у видавництві «Книгоспілка», щоб задовільнити великий попит читачів на її твори.

До кожного тому, а також до кожного більшого твору додані вступні статті видатних українських літературознавців: М. Зєрова, М. Драй-Хмари, П. Филиповича, О. Білецького, І. Ямпольського, О. Бургардта, П. Руліна,  А. Ніковського та ін. В кінці кожного тому є пояснення, примітки, коментарі та варіанти тексту творів Лесі Українки.

Глибше пізнати Слово Лесі Українки закликає нас Олесь Гончар «Кожним словом, кожним променем думки, кожним болем своїм живе в душі нашого народу людина, що ім’я їй Леся Українка. З нетакої вже й далекої минувшини, проте вже й далекої минувшини, проте вже мовби крізь серпанок легендарності, проступає до нас образ поетеси, образ ніжний і чистий».


Немає коментарів: