понеділок, 15 лютого 2016 р.

Стрітення – величне свято



      

15 лютого православні та греко-католики святкують Стрітення Господнє – одне з найбільших християнських свят.
       Це величне свято – пам'ять про те, як Свята Діва Марія принесла до Єрусалимського храму Ісуса Христа на 40-й день після його народження.
       Заслуговує уваги зустріч Божого Дитяти  і його Пречистої Матері з праведним Симеоном.
     Про встановлення та святкування празника, про виняткову силу стрітенських свічок, або як іще їх називають громничними, громовицями, про стрітенську воду, яка має такі ж цілющі властивості, як і йорданська, а також про прикмети, пов’язані із Стрітенням розповіли ведучі народознавчої бесіди «Стрітення відзначаємо, весну-красну закликаємо» -  Марія Рудик та Галина Балицька. Працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки  провели цей захід для пацієнтів Заліщицького обласного госпіталю інвалідів війни та реабілітованих. Цікавою була інформація про те, що на Стрітення також відзначають день православної молоді.
       На завершення заходу прозвучали  слова:
 «Свято Стрітення Господнього — це зустріч щирих і натхненних душ із Господньою Любов’ю. Це свято надії на прийдешній рік. Бо саме Любов править світом, і Бог — то Любов, а наша віра у Бога — то Любов до всього сущого навколо нас. Щиро любити світ, себе, шанувати своїх рідних та поважати усіх людей, яких ми зустрічаємо на дорозі життя, — ось вища мудрість, закладена у святі Стрітення Господнього.
     Господь кожному з нас дав право вибору та розуміння свого промислу. А завдання кожної людини — шляхом духовного очищення, щирої молитви та міцної віри у вищі моральні цінності, що закладені у християнстві, знайти свою дорогу у житті».
Бібліографічний огляд літератури біля книжкової полиці «Звичаї. Обряди. Традиції» провела бібліограф центральної районної бібліотеки Марія Рудик.

Немає коментарів: