вівторок, 11 вересня 2018 р.

Пам’ятні вересневі дні Михайла Гайворонського


Уродженець Заліщик  Михайло Гайворонський – український композитор, диригент,  музично-громадський діяч,  колишній січовий стрілець народився  15 вересня  1892 року.
         Помер визначний композитор, скрипаль, педагог і диригент  11 вересня  1949 року  в далекому Нью-Йорку, залишивши по собі спадщину, яка увійшла  в золотий фонд  української музичної культури.
         У 1954 році  в Нью-Йорку  вийшла книжка  Василя Витвицього  «Михайло Гайворонський», в якій розповідається  про складний  життєвий і творчий шлях композитора – нашого славного земляка.
         У фондах Заліщицької центральної районної бібліотеки є друге видання монографії  про життя і творчість Михайла Гайворонського, книги В.Витвицького  ( 1905-1999), одного з найповажніших українських музикознавців  міжвоєнного часу  та повоєнної еміграції.
         Це видання 2001 року  здійснене  в Львові  у співпраці  Львівської музичної академії  та  Інститутом   літургійних наук  Львівської Богословської Академії.
         Щиро завдячуємо  керівництву  Академії  за цінний  дарунок нашій бібліотеці.
         У вересні 1992 року  в Заліщиках  відбулись  пам’ятні урочини  з нагоди відзначення  100-річчя  від дня народження Михайла Гайворонського. Участь  у великому концерті  брали  мистецтвознавці, композитори, диригенти,  хорові колективи  та окремі виконавці, духові оркестри не тільки із Заліщицького району,  Тернопільщини, але й із сусідніх  Івано-Франківщини, Буковини, Львова, диригент і музикант Степан Корінь  з Австралії, засновник  українського хору і співак  Мирослав Гнатюк  зі США та багато інших  поважних осіб.
         У  вересні того ж року на подвір’ї  Заліщицької музичної школи  освятили  споруджений пам’ятник-погруддя Михайла Гайворонського –  сурмача  війська січового.

         Відрадно, що і тепер  часто звучать твори  Михайла Гайворонського  у виконанні мистецьких колективів, співаків та музикантів, бо  є вони  дуже актуальними, пройняті духом народної музики,  адже виростали  його пісні  безпосередньо з обставин тогочасного життя, з походів і боїв українського війська,  стали  частиною  того своєрідного  співаного літопису, що має назву  «стрілецька пісня».
         У вересневі дні 2018-го  згадуємо  нашого славного земляка,  який не просто  компонував, він служив  своїй Батьківщині    всіма доступними йому  засобами  і в тих межах, яких йому було дано досягнути  та на які  дозволив  досить далекий від творчого супокою  перебіг його життя.

Немає коментарів: