четвер, 12 вересня 2019 р.

Моя бабуся приповідала…


10 вересня у Заліщицькій центральній районній бібліотеці відбулася презентація книги  «Моя бабуся приповідала… Фольклор села Летяче», яку представив кандидат історичних наук, уродженець Летячого Віталій Гайсенюк.

         Віталій Гайсенюк народився 20 листопада 1990 року у селі Летяче нашого району. З любов’ю пригадує свої дитячі роки і родинні спілкування. Згодом продовжив навчання у селі Ракшин Хотинського району Чернівецької області, куди переїхала їхня сім’я.
         Ще у шкільні роки зацікавився Віталій історією Летячого. Успішний учень був учасником і переможцем всеукраїнських, призером обласних предметних  олімпіад з народознавства, географії, німецької мови, історії та інших.
         У 2004 році Віталій здобув перше місце на Всеукраїнському конкурсі з народознавства, а у 2007 році у спеціальному випуску №2 «Світ дитячих бібліотек» були поміщені його дослідницькі матеріали з історії села Летяче, про культуру і традиції, які записав юнак зі слів своєї бабусі.

         За дослідницьку роботу та підготовлену фольклорну збірку «Перлина Тернопільщини – село Летяче» Віталій Гайсенюк здобув перемогу в номінації «Майбутній етнограф».
         Щиро ділився під час презентації у бібліотечній вітальні «Літературні зустрічі» своїм творчим доробком автор книги «Моя бабуся приповідала… Фольклор села Летяче», яка нещодавно побачила світ.
Ця зустріч із нашим краянином була цікавою. Автор охоче відповідав на запитання студентів та гімназистів, педагогів і шанувальників рідного слова, історії, української культури.
 Фольклорна збірка містить тисячі позицій з різних жанрів усної народної творчості Летячого за останні кілька сторіч: ліричні та прозові жанри, паремії, дитячий фольклор, пісні, коломийки, прислів'я, примовки, перекази, казки тощо. Усі вони записані Віталієм Гайсенюком із уст його покійної бабусі Михайліни Кащак (1928-2015 рр.). Вона проживала у селі Летяче до 1998 року.
 Автор  присвятив цю книжку своїй бабусі та рідному селу. Зі щемом у душі розповідав про оповідачку – бабусю Михайліну Кащак, з голови якої записав цей фольклор. Більшу частину свого життя вона працювала на фермі. Мала чудовий співучий голос і гарну пам'ять.
«Ще з дитинства я чув від бабусі різноманітні приповідки, пісні, бувальщини про жителів села», – говорив автор. «Коли мені було 11 років, я захотів записати це все на папері і потім видати книжку. Розпочав у 2002 році і за три роки записав аж 8 товстих зошитів».
 Укладач збірки оцифрував зібрані матеріали у 2016 році, у 2017- 2019 роках їх опрацьовували наукові консультанти кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Також окремі тексти доповнила жителька села Летяче Параска Бесащук. Мова текстів – летяцький діалект. Лексика наближена до тієї говірки, якою оповідала бабуся Михайліна. Стилістику та орфографію мовлення збережено. Де є складнощі з розумінням змісту чи слів – подані примітки. Фольклорні позиції польською та російською мовами подано в українській транскрипції.
У минулому році Віталій Гайсенюк подарував Заліщицькій районній бібліотеці свою книгу «Початок кінця. Москвофіли у Великій війні (1914-1918)». Автор, кандидат історичних наук у своїй першій книзі знайомить нас із подіями І-ої Світової війни, сепаратистським рухом на західно-українських землях, пише про москвофільство і біженство москвофілів. Таким чином спонукає до роздумів, як змінилася російська пропаганда за 100 років, проводить паралелі від минулого і до сучасного.
Під час презентації фольклорної збірки її автор коротко розповів і про історію написання своєї першої книги, що є однойменною із підготовленою ним науковою дисертацією.

Учасники зустрічі з Віталієм Гайсенюком у бібліотеці  мали можливість придбати книги «Моя бабуся приповідала… Фольклор села Летяче» з дарчими написами автора і сфотографувались на згадку.

  Працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки щиро вдячні науковцю-краянину за подаровані авторські книги і за ініційовану ним зустріч-презентацію.

Немає коментарів: