четвер, 26 вересня 2019 р.

Відкриття українців, що змінили світ



Наша країна завжди славилась талановитими винахідниками. Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, поштовий індекс, ракетний двигун, компакт-диск, безкровний аналіз крові, гасову лампуі ще багато інших корисних винаходів. Імена цих винахідників – Ігор Сікорський, Федір Піроцький, Сергій Корольов, Іван Пулюй, В’ячеслав Петров, Анатолій Малихін, Ігнатій Лукасевич, співробітники Аерокосмічного інституту та Національного університету, які винайшли рідкий струменевий скальпель, а також чотири українські студенти, що винайшли і створили унікальні рукавички для людей зі слабким слухом і проблемами вимови спілкування з тими, хто не розуміє мову жестів.                                                                                                              
Уже скоро в Україні може розпочатися виробництво eco-паперу з опалого листя. Цю технологію запропонував український школяр, а нині студент Київського національного університету ім. Т. Шевченка Валентин Фречка.                                                                                                                                      
Щороку, в третю суботу вересня, в Україні відзначається День винахідника. З цієї нагоди в Інтернет-центрі  Заліщицької центральної районної бібліотеки відбувся медіа-перегляд «Відкриття українців, що змінили світ», про вчених-винахідників, які народились в Україні і про їх наукові досягнення.
В Інтернет-центрі центральної бібліотеки бібліотекар Ольга Титор підготувала і провела  для учнів та педагогів Заліщицького обласного багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру цікавий захід. Були використані веб-ресурси Інтернету, а також друковані видання про наших краян, які є у фондах бібліотеки.

Юні відвідувачі з цікавістю слухали інформацію про уродженця Заліщик Богдана Гнатюка, який розробив знамениті американські ракети підводного запуску «Трайдент» («Тризуб»). Завдяки ефективності цих ракет нині на підводних човнах розміщено третину атомних боєголовок США.
Українці – талановита нація і перелік винаходів цьому доказ. Не завжди українські вчені отримують належну підтримку в Україні, тому їм доводиться реалізовувати свої плани та винаходи на теренах інших країн, які дуже зацікавлені у наших вчених.

Немає коментарів: