пʼятниця, 14 травня 2021 р.

Володар дум селянських


Видатний український письменник, неповторний майстер  соціально-психологічної новели Василь Стефаник є одним з яскравих талантів світової літератури кінця ХІХ – початку ХХ століття.

         14 травня 1871 року почалася його дорога і пройшов він її як ревний хлібороб, узявши до рук замість чепіг перо, а по собі залишив люту кривавицю – біля семи десятків новел.

         Писав мало, а написав багато, бо створене ним – велике й величне. Основні твори – «Новина», «Катруся», «Камінний хрест», «Палій»,  «Сини», «Марія», «Святий вечір», «Виводили з села», «Синя книжечка», «Мати».

         Короткі, насичені глибоким соціальним змістом, перейняті болем, його новели по-новому відкрили душу селянина, його думки, змагання і прагнення. Мабуть, ніхто до Стефаника ще не показав селянську душу хлібороба у такому повному освітленні, ніхто не змалював переживань цієї душі так як він.

         Унікальний В. Стефаник був помічений і підтриманий І. Франком та 

Л. Українкою, увійшов в українську літературу водночас із однодумцями-побратимами Л. Мартовичем, М. Черемшиною.

     
  
Письменницька слава Стефанику важко давалася, однак лишала по собі благодатну ріллю європейського письменства.

         Сутність, зміст цього неповторного таланту, цього особистого життя з високим громадським прикладом можна передати лише такими словами: «Він великий син свого народу».

Василь Стефаник будив свій народ, він тужив над його долею, хотів бачити «мужика» вільним й освіченим. Переборював зовнішність, проникав крізь неї і словом оформлював внутрішні стани людської душі.

Творчість Стефаника стала органічною частиною духовної культури прогресивного людства. Тому його герої ідуть у вічність; живі, вони не завмирають у «соляних стовпах завмерлих слів»; опромінені любов’ю митця, йдуть у вічність «з його духа печаттю».

Для ознайомлення з творчістю Василя Стефаника запрошуємо до читальної зали Заліщицької міської бібліотеки, де представлена книжкова викладка: «Володар дум селянських»

 

Немає коментарів: