понеділок, 24 травня 2021 р.

Шевченкове слово лине над землею

 

22 травня – 160 років від часу перепоховання Тараса Шевченка у Каневі на Чернечій горі.

Напередодні цього дня ми організовуємо заходи пам’яті і шани, які присвячуємо Тарасу Шевченкові, письменнику, творцю і сівачеві української славної історії.  

Про організовані урочини пам’яті Т. Шевченка в Заліщиках у 30-40-х роках семінаристами та гімназистами читаємо у книзі Василя Вериги «Там, де Дністер круто в’ється».

Історичними пам’ятками про генія – українця є встановлена Пам’ятна дошка на будівлі колишнього Народного дому в Заліщиках (тепер пошта) на честь 100-літнього ювілею Кобзаря, а на будинку міської музичної школи – до 175-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка.

На його славу споруджено пам’ятники у Заліщиках та багатьох селах громади. Іменем Т. Шевченка названо вулицю у місті.

У 60-х роках біля пам’ятника Т. Г. Шевченку була висаджена верба, пагони якої привезли українські письменники з Мангишлаку до Львова, а потім, за сприяння відомого нам письменника Романа Лубківського, передали їх до Заліщик. Спогади про ту подію ще зберегли заліщицькі педагоги, пенсіонери М. Ф. Лубкович, П. Г. Хомишин, а також вчитель-природолюб Лев Романович Басараба, який тоді з любов’ю виростив вербові саджанці.

На жаль, минулого року буревій зламав могутнє дерево. Проте, небайдужі заліщани надщепили зламані гілки і виростили саджанці.

Громадський діяч Василь Іванишин передав саджанці для озеленення пам’ятників українському Генію у селах громади.




Оксана Безушко – начальник відділу культури, туризму молоді та спорту і Світлана Пукіш – директор Заліщицької міської бібліотеки вручили ці саджанці з Шевченкової верби працівникам книгозбірень Заліщицької ОТГ.

         Здавен свято шанують ім’я та творчу спадщину Т. Шевченка на Заліщанщині.

          З нагоди відзначення 160-ої річниці перепоховання Великого Кобзаря працівники Заліщицької МЦПБ спільно із волонтерами «Освітньої програми «Друзі» провели «Шевченківські читання» на свіжому повітрі.





         Діти із захопленням читали твори Генія, ділились враженнями після прочитаного.

Немає коментарів: