пʼятницю, 27 січня 2023 р.

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів.
Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність.
Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…
Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. В цьому місці відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян . Бабин Яр – некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених.
Страхітлива політика терору проти євреїв в окупованій Україні знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб.
Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.
Голокост у місті Заліщики (історична довідка)
До Другої Світової війни у місті Заліщики проживала потужна єврейська громада, її майже повністю знищено в часи Голокосту Другої Світової війни.
За даними Станіславівського шематизму за 1938 р. у місті Заліщики нараховувалось 2757 євреїв, що становило 38% усього населення містечка.
Німці зайняли Заліщики 8 липня 1941 р. і відразу розпочалося переслідування євреїв.Створено єврейське гетто – табір для осіб єврейської національності, де, згідно документів встановлено, що даний табір розміщувався по вул. Блюхера, утримувалось у ньому близько 3500 чоловік.
Восени 1941 р. групу молодих євреїв прийнято на рабську працю в таборі Жванець біля Заліщиків. Німці відіслали близько 200 євреїв до концтабору праці в Кам’янці, близько 40 осіб, було відправлено до ближнього армійського табору в Заліщиках копати масові братні могили. Незабаром інших 800 людей було привезено туди і розстріляно. 20 вересня 1942 р. німці вигнали заліщицьких євреїв у сусідні гетто. Більшість з них були направлені в Тлусте (Товсте). Невеликі групи доставлено в Королівку, Ягільницю, Бучач, Борщів, Мельницю та Сколе. Вони розділили долю інших євреїв у масових вбивствах під час акцій навесні 1943 р. Багато були вбиті в таборі смерті Белжець.
Джерело інформації: Науковий центр Іудаїки та Єврейського мистецтва імені Ф. Петрякової
Спогади свідків та архівні документи зібрано у виданнях, що представленні на книжковій викладці з фондів Заліщицької міської бібліотеки.
Трагічні сторінки історії слід пам’ятати не тільки, щоб шанувати пам’ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки з минулого та не допустити будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті.




Немає коментарів: