понеділок, 22 червня 2015 р.

Роль публічних бібліотек у формуванні молодої особистості



На таку тему було проведено районний семінар для бібліотечних працівників системи. Формування молодої особистості - надзвичайно важливо, адже активна життєва позиція молоді – запорука нормального функціонування суспільства. Ця соціальна група закладає основи майбутнього благополуччя будь-якої країни. Від того, на скільки молодь глибоко інтегрована в усі сфери життя залежить напрямок і темп розвитку суспільства. Саме сучасним молодим людям потрібно буде сформувати політичну еліту дня завтрашнього.

Уже ціле покоління молодих людей виросло в принципово іншому політичному й соціальному просторі. Українська молодь орієнтується скоріше не на досвід і цінності своїх батьків, а на актуальні знання сучасності.

Відбуваються зміни і в процесі формування молодіжного світогляду. Разом із бажанням матеріального благополуччя органічно співіснує бажання набути якостей свідомого громадянина своєї країни.    Молодь реально може змінити ситуацію в сучасній Україні. Уже умовно сформувалася молодіжна політична еліта. Чітку й цілісну форму набирає молодіжний рух. Молоді люди все частіше замислюються над питанням, що вони можуть зробити для майбутнього своєї країни. А це позитивна тенденція!

Одним з найважливіших завдань державної молодіжної політики є громадянське, національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, його залучення до соціально-політичних та економічних перетворень, процесу інтеграції України до світової спільноти – говорила у своєму виступі начальник відділу у справах сім`ї, молоді та спорту Заліщицької РДА Олена Дяченко.
 Забезпечення соціального становлення і розвитку молоді, реалізація її конституційних прав та свобод потребує посиленої уваги з боку бібліотек. Адже бібліотеки – центри підтримки молоді. Тож, завдання бібліотек – не залишити молодих людей сам на сам з інформаційною агресивністю сучасного суспільства, дати кожному соціальні знання.
Бібліотеки району  послідовно і наполегливо працюють над втіленням у життя державної молодіжної політики і, зокрема, залученням молоді до книги, формування у неї високої духовності. Публічна бібліотека є найкращим місцем для популяризації не лише загальнолюдських цінностей, забезпечення інформаційних потреб мешканців зони обслуговування та надання можливості міжособистісного спілкування, а й ідеальним місцем для популяризації української книги серед молоді та виховання у них гордості за свою малу Батьківщину – зазначила у своїй інформації директор Заліщицької ЦБС О. Й. Тракало.
Бібліотечні працівники району ознайомилися з роботою бібліотеки Заліщицького агроколеджу ім. Євгена Храпливого. Для нас було підготовлено електронну презентацію діяльності бібліотеки та навчального закладу, яку презентували завідуюча бібліотекою Надія Ємчук, заступник директора з виховної роботи Ігор Книш, методист навчального закладу Надія Андрусик.

На семінарі було висвітлено інформації: «Проблема читання серед молоді: сучасний підхід, роль та можливості бібліотек», «Робота бібліотек в інформаційно – бібліографічному забезпеченні користувачів-молодь в сучасних умовах», «Формування культурно – естетичних цінностей молоді. Робота Клубу творчої молоді центральної районної бібліотеки» працівниками центральної районної бібліотеки О. А. Калінкою, М. В. Рудик, Л. І. Вонс.
Цікавими і змістовними були повідомлення з питаня інформаційного забезпечення формування правової культури молоді:
В. І. Головацької (зав. бібліотекою с. Лисівці), 
С. П. Золотою (зав. бібліотекою с. Шипівці), 
Г. В. Бенев’ят (зав. бібліотекою с. Новосілка), 
М. Я. Данчик (бібліотекаря с. Винятинці), 
Г. І. Лилик (бібліотекаря  с. Кулаківці).

Про пошук нових підходів до проблем профорієнтаційної діяльності розповіли: 
М. Д. Жбанова (бібліотекар Городоцької бібліотеки-філії), 
Г. А. Ронталюк (провідний бібліотекар Угриньківської бібліотеки - філії), 
М. П. Курилюк (бібліотекар Рожанівської бібліотеки - філії), 
О. З. Бурдейна (бібліотекар Блищанецької бібліотеки - філії),
Л. З. Казюк (бібліотекар Солонської бібліотеки - філії),
С. С. Головецька (бібліотекар Шутроминської бібліотеки - філії), 
Н. М. Рикуник (бібліотекар Лисичницької бібліотеки - філії).

Про роль  бібліотеки  в орієнтації молоді на здоровий спосіб  життя ділились досвідом:
М. М. Александер ( зав. бібліотекою с. Торське), 
О. М. Гандзюк (зав. бібліотекою с. Іване-Золоте),
О. І. Кравчук (бібліотекар Дунівської бібліотеки-філії), 
О. Ю. Добрянська (бібліотекар Хмелівської бібліотеки-філії).

Про  використання  інформаційних технологій  у задоволенні запитів користувачів- молоді повідомили:
О. П. Боднар ( зав. бібліотекою с. Синьків), 
Г. С. Бабин ( зав. бібліотекою с. Дорогичівка).
Формами роботи  у центрах  дозвілля  дітей та молоді  ділилися:
О. П. Бензар ( зав. бібліотекою смт. Товсте),  
О. М. Гладій ( бібліотекар Свершківської ( бібліотеки-філії), 
І. Б. Вербіцька ( бібліотекар Головчинської бібліотеки-філії).
Сьогодення вимагає від публічних бібліотек якісно нового підходу до своєї діяльності. Бібліотеки вимушені щоденно заявляти про себе як соціально-необхідну установу, котра може забезпечити якісне та оперативне задоволення інформаційних потреб користувачів. У своїй роботі з юнацтвом бібліотеки постійно перебувають у творчому пошуку, прагнучи створити умови для самореалізації юних читачів, їхнього спілкування, поповнення інформаційного багажу, повноцінного проведення дозвілля. Бібліотечні працівники намагаються цілеспрямовано впливати на духовний розвиток молодих людей, прищеплювати повагу до загальнолюдських цінностей, формувати гармонійну особистість.

Немає коментарів: