середу, 13 травня 2015 р.

З родини йде в життя людина


20 вересня 1993 року відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН було запроваджено Міжнародний день сім'ї, який відзначається щороку 15 травня.

Сім'я — джерело фізичного, морального і духовного життя народу. Кожна людина бере свій початок від родини. Саме тут відбувається її перше і головне становлення  як особистості.        З метою формування в читачів  усвідомлення ідеалу родини та виховання кращих моральних якостей особистості   працівники  центральної районної бібліотеки Марія Рудик та Галина Балицька  підготували і провели до Міжнародного дня сім'ї годину народознавства «Рідний дім залишається в серці, як далеко від нього не йди». Учасниками заходу, спрямованого на зміцнення доброзичливих родинних стосунків, глибоку любов і шанобливе ставлення до найдорожчих людей, рідного дому, стали  студенти Заліщицького вищого професійного училища.       «Сімя, родина, рід -

Які слова святі.

Вони потрібні кожному в житті.

Якщо зміцніє хоч одна родина -

Міцніша стане Україна» -

такими словами розпочався захід, на якому студенти  отримали інформацію про поняття і значення слів «рід», «родовід», про те, що найбільшим дарунком Господа для людини є сім’я. Це той поріг і оберіг, куди повертаємось з далекої дороги, те місце, де можна спочити, зігріти душу. Пригадались і слова Огієнка, що «Сім’я – це домашня церква, на якій стоїть цілий світ».

Тут людина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра, тут вона вчиться шанувати свій рід, свою землю, берегти пам'ять свого роду.
Українська родина має свої святині: батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека. Всі вони наші давні й добрі символи, наші обереги.
Біля книжкової виставки «Домашнє вогнище родинне – оселя наша і сім’я» було проведено огляд літератури.
На завершення заходу прозвучали слова: «Пам'ять роду, його звичаї, традиції - все це наша родословна пам'ять, наші символи, наша історія.
Дай Боже, щоб кожному роду, тай не було переводу. Хай в кожній родині все ладиться, прибавляється, множиться і додається, усміхається радість. Хай чарує всіх ніжність і любов до матері, до батька, до рідної землі, на якій ми живемо».



Немає коментарів: