четвер, 16 липня 2015 р.

Митрополит Андрей Шептицький: право на безсмертя




Відзначаючи цьогоріч 150-ту річницю з дня народження Митрополита Андрея Шептицького, видатного українського та церковного діяча, маємо можливість пересвідчитись в актуальності його думок і повчань.
   Митрополит Андрей уособлює найкращі цінності і вартості християнства українського народу – мудрості, богословського мислення, мистецького відчуття, братньої любові, терпеливості, святості…Оправдано вважаємо його своїм рідним Мойсеєм.
   Готуючись до цієї знаменної та знакової дати в суспільному житті, установи Заліщицької централізованої бібліотечної системи запланували проведення низки заходів для  відзначення славного ювілею – книжкові виставки, перегляди літератури, години духовності, віртуальні подорожі по місцях, пов’язаних із Мойсеєм українського духу, перегляди фільмів, інтернет-ресурсів, духовні читання і спілкування.
   У центральній районній бібліотеці, районній бібліотеці для дітей та в сільських бібліотеках-філіях організовано ювілейні книжкові виставки, тематичні викладки літератури, преси на теми: «Андрей Шептицький – духовний пастир України», «Подвиг в ім’я Бога і народу», «Праведник народів світу», «Великий дар Митрополита» та інші.
   Серед друкованих видань, які розміщені на виставці «Слуга Божий – Митрополит Андрей Шептицький» у центральній бібліотеці, привертає особливу увагу книга «Твори Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. Пастирські листи 2.VIII. 1899-7.IX. 1901. Том I», яка видана у 1965 році в Торонто (Репринтне видання 1994 року).
   Пастирські послання – справжня духовна скарбниця для українців, повчання, як жити, як краще пізнати правду християнської віри, бо сьогодні, у важкий для України час, треба частіше звертатися до мудрого та розсудливого слова Митрополита Андрея Шептицького, аби зберегти і розбудовувати вільну і справедливу державу.
   У книзі читаємо пастирські послання: «Слово до вірних», «До організацій», «До багатих», «До вбогих», «До науки і просвіти», «До вчителів», «До батьків», «Слово до інтелігенції», «Слово до всіх», а також «Про патріотизм», «Пастирські листи до духовенства», «Християнська родина», «Правдива віра», «Найбільша заповідь», «Про церкву», «Про достоїнство і обов’язки священиків», «До української інтелігенції»…
   З фондів діаспорної літератури експонується на виставці книга Сушко. О. За що Галицький Митрополит Андрей Гр. Шептицький мучився в Московській неволі?. – Вінніпег. 1914. – 31с.
   До уваги відвідувачів також видання:
Матеріали наукової конференції, присвяченої 100-річчю від часу введення на митрополичий пристіл у Львові Слуги Божого Андрея Шептицького (27 жовтня 2001 року): Тернопіль.: Остон, 2002. – 156с.
Митрополит Андрей Шептицький: Як будувати Рідну Хату.: Львів: Гердан, 2003. – 47с.
Ілюстрований календар 2005 року. Андрей Шептицький. У 140-роковини від дня народження Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького (27.VII.1865-1.XI.1944) та багато інших цікавих видань.

   В історію краю навічно записано важливий історичний факт про благословення Митрополита у храмі Святого Юра учасників Заліщицького хору, який у 1942 році брав участь у конкурсі хорів Галичини в Львові, присвяченому ювілею Миколи Лисенка. Про ті пам’ятні події щедро ділиться спогадами заліщанка Ольга Бортник-Плеш, яка співала тоді у хорі під орудою Ярослава Смеречанського. Її спогади читаємо у книгах: Маестро Наддністрянського краю. - Чернівці: «Місто», 2009 та Сопилюк М.В. Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках. (Передісторія і 150-ліття служіння). - Тернопіль. Терно-граф, 2014.
   У бібліотеках району, де є доступ до інтернету, жителі громад мають можливість здійснити віртуальні екскурсії, подорожі, переглянути цікаві інформації про величну постать Митрополита, здійснити віртуальні мандрівки до Святоюрського собору у м. Львові, відвідати місця, де перебував за життя Митрополит Андрей. Переглянути надзвичайно актуальне сьогодні відео-послання Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава на Рік митрополита Андрея Шептицького «Що радить нам Митрополит Шептицький в умовах війни?».
   Митрополит Андрей Шептицький промовляє до людей усім своїм життям. Для нас він – пастир, богослов, вихователь, проповідник, святитель, будівничий, меценат, дипломат та святий учитель віри Христової. Приклад його життя, боротьби і титанічної праці має підтримувати кожного з нас у вірі в краще майбутнє нашої Вітчизни і рідного народу.

Немає коментарів: