суботу, 26 березня 2016 р.

Історія України в художньо-історичних образах



«У громах і бурях знищень, в бурхливих зламах
творився український народ, що став таким, яким
ми його знаємо нині».
В. Петров
«Походження українського народу»

    Наша історія багата і різноманітна. Не менш багата і українська література.
    У творах художньої літератури ми знаходимо конкретний матеріал, як правило, відсутній у навчальних посібниках, про обстановку і колорит епохи, влучні характеристики і деталі побуту, яскраві факти та опис зовнішності людей минулого.
  Ми  стаємо повноцінними членами суспільства, коли добре знаємо, хто ми, якого роду, де наше коріння, яка історична доля. Про це нам розповідає наука історія. Однак, існує такий доступний і захоплюючий шлях у минуле рідної країни, як ознайомлення з творами художньої літератури.

    Історія України стала невичерпним джерелом натхнення українських письменників. В їх творах відбилися події далекого минулого — від доби Київської Русі - до переламних подій ХХІ століття.
   Для того, щоб краще пізнати історичне минуле України, працівники центральної районної бібліотеки підготували День інформації: «Історія України в художньо- історичних образах».
   У читальній залі бібліотеки для студентів Заліщицького аграрного коледжу 
ім. Є. Храпливого, учнів 9-10 класів Заліщицької державної гімназії та Заліщицької школи І-ІІІ ступенів №2 проведено перегляд  літератури за розділами:
«Київська Русь: історія віків»;
«Україна – земля козацька»;
«Крізь віки з булавою гетьманів»;
«Борці за волю України»;
 «Події, які змінили хід історії»
      На розгорнутій виставці були представлені художні твори про історію Київської Русі, її культуру та славетних князів, українських козаків та гетьманів, про славні й трагічні події 1918-1920 років, а також про визвольну боротьбу ОУН-УПА, Революцію Гідності та сучасні події в зоні АТО.
Читачів книгозбірні – учасників Дня інформації зацікавили видання: «Князь Кий»,  «Таємний посол»  В. Малика, «Ярослав Мудрий» І. Кочерги, «Ярославна», «Фортеця на Борисфені» В. Чемериса, «Диво», «Євпраксія» 

П. Загребельного, «Володимир», «Святослав» С. Скляренка, «Журавлиний крик», «Черлене вино»   Р. Іваничука, «Орлі, син Орлика», «Кинджал проти шаблі», «Фатальна помилка» подружжя  Литовченків, «Гетьманський скарб» 
Ю. Мушкетика, «Сиверин Наливайко» М. Вінграновського, «Залишенець. Чорний ворон», «Чорне сонце» В. Шкляра, «Хрест над колискою», «Непокора», І. Гермаківського, «Сопигора» Б. Бастюка, «Останній герой» 
О. Вільчинського, «Армагедон»  В. Базіва, «Я з Небесної Сотні» М. Рудневича,  «Моя революція» А . Юркевича «Наші Атланти» С. Гериліва, «Живи, Надіє»  та багато інш.
     Художня література допомагає нам співпереживати, бути співучасниками далеких подій, змістовніше і глибше відчувати їх...


Немає коментарів: