понеділок, 25 квітня 2016 р.

Засідання у Клубі молодого підприємця



«Каскад ГЕС на Дністрі: бути чи не бути?», - на таку тему проведено чергове засідання у Клубі молодого підприємця, що діє в Заліщицькій центральній районній бібліотеці.

Обговорення цього важливого питання ще у минулому році викликало значний суспільний резонанс на Тернопільщині. Безпосередньо воно відноситься і до Заліщанщини, бо саме на території нашого району, який не належить, щоправда, до Верхньодністровського регіону, планується будівництво трьох ГЕС.

Для вивчення інформованості та відношення молоді до будівництва на Дністрі каскаду ГЕС ми запросили на цю зустріч студентів-екологів, майбутніх агрономів Заліщицького агроколеджу, учнів Вищого професійного училища, учнівську молодь міста.

Запрошення для участі у цьому заході схвально прийняли: Олександр Степаненко – виконавчий директор ЕГО «Зелений Світ», лідер правозахисної організації «Гельсінська ініціатива - XXI», Орест Винницький – депутат Тернопільської обласної ради, директор Заліщицької ЗОШ №2, Михайло Шкільнюк – директор Національного природного парку «Дністровський каньйон», Степан Навольський – депутат Заліщицької районної ради, підприємець, Сергій Гаврилюк – лідер молодіжних громадських організацій, які інформували молодь і взяли активну участь в обговоренні важливого питання.

Модерував засідання Йосип Децовський – завідувач громадської лабораторії просвітництва і кооперації Заліщицького агроколеджу ім. Є. Храпливого. 

Перед початком заходу було проведено анкетування, учасники якого відповіли на запитання:
-         Скільки малих ГЕС планують спорудити ініціатори бізнес-ідеї на річці Дністер?
-         Скільки малих ГЕС передбачається спорудити на річці Дністер, безпосередньо на території Заліщицького району?
-         Які села нашого і сусідніх районів області можуть потрапити в зону підтоплення, у випадку будівництва каскаду ГЕС на Дністрі?
-         У якій частині Дністра знаходиться Заліщицький район – у верхній чи середній?
-         Які громадські організації, політичні об’єднання, головнім завданням яких є збереження і захист довкілля, відомі Вам?
-         Електроенергію виробляють на теплових, атомних та гідроелектростанціях. Який вид, виробленої енергії, найдорожчий для держави?
-         Чи є нагальна суспільна необхідність для спорудження малих ГЕС на Дністрі?

Такого ж змісту анкети на тему: «Спорудження гребель на Дністрі в зоні НПП «Дністровський каньйон». Чого в цій ініціативі більше - користі чи шкоди?» були повторно роздані учасникам засідання перед його завершенням. 
 Заслухавши інформації представників депутатського корпусу різних рівнів місцевого самоврядування, керівництва НПП «Дністровський каньйон», лідерів громадських організацій правозахисного і екологічного спрямувань, молоді люди висловили своє бажання захистити природу, уберегти батьківську землю від руйнації, зберегти її фауну і флору, чарівні місця відпочинку і дбайливого господарювання, на користь господарям-наддністрянцям, хліборобам, садівникам і овочівникам, що здавен славляться своїм дбайливим відношенням до повноводної Дністра-ріки і родючої Наддністрянської землі.

Немає коментарів: