четвер, 27 серпня 2020 р.

Пам’ятні відвідини

                                26-го серпня у Заліщиках побували поважні гості зі Львова - письменник Роман Горак і лікар-науковець Аскольд Кучер.  
     Під час відвідин Заліщицької центральної районної бібліотеки вони спілкувались із працівниками  книгозбірні, цікавились читацьким запитом на друковані видання Романа Горака, який написав свої автографи зі щирими словами побажань у книгах, що є у фондах нашої бібліотеки, а також вшанували пам’ять Осипа Маковея, запаливши свічі, поклали квіти до підніжжя могили письменника, колишнього директора вчительської семінарії у Заліщиках. 


 

Роман Горак  – письменник, прозаїк, дослідник творчості Івана Франка, автор кількасот літературознавчих статей, півсотні окремих книжок, телевізійних фільмів про Івана Франка, лауреат   Національної премії  України імені  Тараса Шевченка, літературних премій імені Івана Франка,  Василя Стефаника, Михайла Возняка, Заслужений працівник культури України.
Літературним та дослідницьким об’єктом творчості Романа Горака є біографічні романи про письменників та діячів культури з різних епох, національних українських ватажків, а також про сподвижників і сучасників Каменяра.

     Заліщики письменник Роман Горак відвідав разом з Аскольдом Кучером, родове коріння якого походить із Товстого. Зацікавили письменника-есеїста відомості про відомих наших краян – родину науковців Кучерів, тому й вирішив створити книгу, наповнивши її відомостями, які почерпнув із архіву Заліщицького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

   Письменник Роман Горак – кандидат хімічних наук, професор прагне відкрити для нас маловідомі до цих пір сторінки родини.
   У 1998 році працівники районної бібліотеки у бібліографічному посібнику «З любов’ю до краю» помістили короткі відомості про відомих вчених – Володимира Кучера і його сина Романа, але, надіємось, вдасться  письменнику Р. Гораку створити книгу, яку має доповнити гідний слави цього роду Аскольд Романович Кучер.
   Володимир Антонович Кучер (1855- 1970) народився у Товстому. Після закінчення гімназії у Бучачі, у 1905-1909 роках вивчав фізику та математику на філософському факультеті Львівського університету, учителював у Станіславі, Тернополі, Львові. Навчався в Інституті теоретичної фізики і Віденському університеті. Захистив дисертацію, здобувши вчений ступінь доктора філософії.
    Після повернення до Львова В. Кучер викладав в гімназії, з 1918 року – доцент кафедри фізики Українського державного університету у Кам’янець-Подільському.
1919 року Володимира Кучера обрали дійсним членом Наукового Товариства імені Тараса Шевченка, був представником теоретичної фізики у діяльності математично- природописно-лікарської секції.
   Початок наукової діяльності Володимира Кучера припав на період становлення нової науки – квантової механіки, і він зробив свій внесок у її розвиток, широко пропагуючи на Західній Україні передові досягнення світової науки. Відомі його роботи з дослідження рівнянь руху квантових частинок теорії світлового тиску. Займався вчений також питаннями квантової теорії твердого тіла, квантової статистики.
   Справу батька продовжив син Роман Кучер (1925-1990) – академік Академії наук України, який очолював відділ фізико-хімії і технології горючих копалин Інституту фізичної хімії імені Л. В. Писаржевського і в доробку його понад 400 наукових праць.
Гідно продовжує наукову діяльність син Романа Кучера – Аскольд, який  провадить лікарську і наукову працю.
   Кандитат медичних наук, лікар ультразвукової діагностики вищої категорії, доцент кафедри променевої діагностики факультету післядипломної освіти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Асколд Романович Кучер у 2006 році заснував спеціалізований медичний центр ультразвукової діагностики «Ультрамед», в якому надається повний спектр ультразвукових досліджень як дорослим так і дітям від народження.
  

А. Р. Кучер – автор понад 60-ти наукових робіт, співавтор 2-х монографій, 7-ми патентів на винахід та 3-х навчальних посібників, упорядник першого в Україні довідника Медичних ресурсів, один з найперших діагностів в Україні, який запровадив методику ультразвукового обстеження опорно-рухового апарату, розвиває і впроваджує в своєму закладі новітні методи діагностики, володіє на високому рівні всіма її методиками, а також займається викладацькою діяльністю.

 Рясну родючу гілку родини Кучерів нині яскраво доповнює син доктора Аскольда Кучера, онук академіка Романа Кучера і правнук професора фізики Володимира Кучера – Роман-Даниїл Кучер, кандидат економічних наук. Вищу економічну освіту здобув у Львівському Національному університеті імені Івана Франка, а його наукові досягнення доповнили основоположний науковий фонд Національного інституту стратегічних досліджень, де навчався в аспірантурі. Займався науковими дослідженнями і успішно захистив кандидатську дисертацію. Цікаво, що попри те, його першою вищою освітою, здобутою у «Львівській Політехніці», є спеціальність у галузі «Інформаційні мережі зв’язку».

 До всього, молодий науковець Роман-Даниїл Кучер розпочав і успішно провадить приватний бізнес, займає активну життєву позицію, є громадським активістом. І тому, що хоче жити в успішній, шанованій світом Украіні, готовий , засукавши рукави ,брати участь у розбудові саме такої України, країни, на добро і розквіт якої працював увесь його славний рід.
   Заліщицький край здавен славиться талантами, і радісно, що ця плеяда має достойне продовження.

Немає коментарів: