пʼятниця, 21 серпня 2020 р.

Діалог пам’яті – мовою почуттів художника Василя Дем’яніва

 

       

20 серпня у Заліщиках експонувалась виставка художніх робіт Василя Дем’яніва (1949-2020 рр.)

 Василь Данилович Дем’янів народився, ріс і постійно проживав у Зозулинцях – мальовничому селі над Дністром. Захоплювався малюванням ще з дитинства. Закінчував школу в рідному селі. Навчався в художньому університеті у Москві.

         Талановитий художник був людиною надзвичайної скромності і доброти, мав багато нагород, бо був лауреатом багатьох конкурсів плакату, художніх творів.

         Василь Данилович умів розрізняти добро і зло, ту правду, яка повинна бути від різного роду проявів чогось несправжнього. Чудовий майстер – художник усе це передавав у своїх картинах.

         А ще В. Д. Дем’янів любив садівництво – вирощував дерева. Умів прищепити молоде деревце, щоб воно добре росло. Про його саджанці знали чимало мешканців краю, бо то були найкращі сорти. І залишив він добру пам'ять по собі для багатьох людей.

         Далеко за межами рідного краю знали картини Василя  Дем’яніва. Художник умів тонко відчути зміст, душу того чи іншого образу, який він передавав на полотні.

         Виставку художніх робіт розгорнули у фойє районного будинку народної творчості, на якій експонувались 36 картин. Ще багато авторських полотен зберігаються в приватних колекціях, бо  дарував   їх часто  Василь Данилович людям, оформляв духовні храми, каплиці, залишив пам'ять про себе у школах, сільській бібліотеці і в районному краєзнавчому музеї.

         Ведуча дійства, директор Заліщицької районної централізованої бібліотечної системи Ольга Йосипівна Тракало повідомила про мету організованої виставки художніх полотен Василя Дем’яніва – нашого краянина, яку працівники центральної районної бібліотеки присвятили Дню Незалежності України і пам’яті професійного художника.

Слово про автора художніх робіт виголосив Іван Романович Козак, відмінник освіти України, історик, автор книг і краєзнавчих розвідок, громадський активіст, який ініціював організацію цієї виставки і ще інших виставок на сусідній Буковині, у Чернівецькій ОДА.

         Іван Козак прочитав поетичну присвяту Митцеві, з хвилюванням доповнюючи свою розповідь цікавими спогадами про односельчанина.

        

Директор Заліщицької дитячої художньої школи Іванна Іванівна Андрійчук поділилась своїми думками про творчість В.Д.Дем’яніва, наголосивши на важливості популяризації творчого доробку художника у навчанні і вихованні дітей.

         Спогадами ділились дочки – Алла і Світлана Дем’яніви-Радевичі, які представили картини батька на виставку і запалили разом символічну свічу пам’яті. Чимало добрих спогадів зберіг і зять Ярослав Радевич, який перейняв майстерну школу садівництва від тестя і гідно її продовжує.

        

8 липня відійшов за Межу Вічності Василь Дем’янів, але навічно залишив Митець у нашій пам’яті добрі справи, художню творчість.

         Про це сказали у своїх виступах Михайло Іванович Демчук, заступник голови Заліщицької РДА і Борис Степанович Павлюк, начальник відділу з питань освіти райдержадміністрації, Василь Дмитрович Іванишин, фотохудожник.

        

Виставку оглянули місцеві художники, педагоги, шанувальники мистецтва, громадські активісти, молодь, діти.

Немає коментарів: