середу, 26 квітня 2023 р.

«Чорнобильські уроки – скорбота пам’яті людської»


Чорнобиль. Ще ятриться рана й досі
У розмаїтті календарних дат.
Десятки літ ослабити не в змозі
Величини і болю марних втрат.
Т. Чорновіл «Чорнобиль»
В історичні хроніки людства увійшла навічно дата небаченої світової катастрофи - 26 квітня 1986 року.
Тридцять сім років тому на карті світу з’явилася і закріпилася назавжди нова, невідома досі територія, зі своїми кордонами і жорстокими законами ядерної фізики — ЧОРНОБИЛЬ.
Безпрецедентність цієї аварії полягала не тільки в її глобальних масштабах, не лише в її наукових, медичних, соціальних і психологічних викликах. Вперше у своєму цивілізаційному розвитку людство зіткнулося із загрозою самознищення не в ході війни, а в результаті зіткнення з так званим “мирним”
атомом. Вибух гігантської ізотопної радіоактивної бомби, якою був реактор РБМК, стався не в результаті бойових дій чи теракту, а виник ніби спонтанно, в результаті поломки технологічної суперсистеми, призначеної забезпечити мирне існування мільйонів людей.
Наївні сподівання Кремля приховати правду від світу виявилися марними. Через кілька днів від моменту аварії Україна — на той час несамостійна, упокорена провінція радянської “імперії зла” — опинилася в епіцентрі глобального інформаційного шторму світової громадськості, вільних ЗМІ, які намагалися прорвати залізну завісу мовчання і зрозуміти — що сталося насправді на Чорнобильській АЕС?
Чорнобиль починався з великої брехні комуністичної системи, з її небажання визнати історичну поразку в змаганнях із вільним світом. Намагаючись зберігати режим надтаємності, відмовляючись від науково-технологічної допомоги і співпраці світу, кремлівські вожді всупереч проголошеній політиці
“перестройки і гласності” свідомо ризикували життям і здоров’ям мільйонів власних громадян, особливо дітей, які опинилися на радіоактивно забруднених територіях.
Саме тоді, в українському народі почала народжуватися нова енергія опору, Чорнобиль став передвісником і каталізатором розпаду СРСР і народження незалежної Української держави.
Великий і важкий шлях пізнання феномену Чорнобиля, його технологічних, ядерно-радіологічних, медичних, соціально-економічних та екологічних проблем. Переважну частину таємниць Чорнобиля уже розшифровано.
Чорнобильській катастрофі присвячено десятки тисяч наукових статей, тисячі книжок і монографій, сотні віршів і прозових творів, десятки документальних та ігрових фільмів. Правду про Чорнобиль творили лауреати Нобелівської премії і прості робітники, академіки і поети.
У читальній залі Заліщицької МЦПБ діє тематична книжкова викладка - спомин «Чорнобиль в долі України».
Серед представлених авторів друкованих видань хочеться виокремити Юрія Миколайовича Щербака. З висоти свого досвіду, автор документальної повісті “Чорнобиль”, виданої в 20
країнах світу Ю. Щербак, фахово дослідивши мегатрагедію говорить про уроки Чорнобиля, де чітко показано якою загрозою для людства може стати технічний прогрес, поставлений на служіння ідеології та позбавлений етичних і
моральних принципів.
Річниця Чорнобиля - вічний знак пам’яті, скорботи і роздумів, привід для нового прочитання уроків катастрофи. Це - заклик для нових поколінь - пам’ятати про минулу трагедію й думати про наслідки на майбутнє.
На сьогоднішній день у нашої країни є чергове випробування – це окупація кремлівськими зайдами Запорізької АЕС, що вчергове свідчить про безвідповідальність і відсутність будь-якої людяності руйнівника-росії по відношенню до живого на планеті Земля. А світ знову спостерігає, не докладаючи достатніх зусиль для викорінення цього ЗЛА.
Вічна пам’ять тим, хто зупинив чорнобильський вогонь!
Слава тим, хто продовжує боротьбу з ядерними демонами!

Немає коментарів: