пʼятницю, 17 лютого 2012 р.

Символи моєї держави

 20- ти річчю з часу затвердження державних символів України працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки присвятили годину державності «Державні символи України», яку провели у Заліщицькій загальноосвітній школі I-III ступенів.

Ведучі заходу Пукіш С. І. – провідний бібліограф та Рудик М. В. – бібліограф з питань краєзнавства і народознавства розповіли про те, що Державні символи - це умовні знаки державності та суверенітету, частина більш широкого поняття - "атрибути державності". В поняття "атрибути державності" крім таких атрибутів як герб, гімн, прапор, столиця, включають також конституцію, парламент, уряд, законодавство, святкові церемонії та інше.
В ст. 20 Конституції України передбачено, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Під державними символами України слід розуміти закріплені в законодавстві офіційні графічні чи звукові зображення, в яких втілюються національні ідеї, що символізують державність України. Державні символи затверджуються Верховною Радою України. Характерними ознаками їх є те, що вони: 1) виражають національний менталітет, національні ідеї політичного чи історичного змісту; 2) мають загальнообов'язковий характер. Основою державних символів є державний суверенітет.
Національні символи - це свідчення високого духу нашого народу, його історичних прагнень, унікальності, своєрідний генетичний код нації.

Ведучі заходу доповнили розповідь краєзнавчими матеріалами. Так, наприклад, з нагоди 19- ї річниці проголошення Незалежної України у Тернополі встановили рекорд, розгорнувши прапор довжиною 9,5 кілометрів.
А 26 січня цього року відкрито меморіальну дошку, присвячену підняттю Прапора на будівлі Чортківського педагогічного училища імені О. Барвінського, на честь історичної події, яка відбулася 22 січня 1973 року у місті Чорткові. 10 мужніх юнаків підняли синьо – жовті знамена на будинках та установах міста, серед яких був і Степан Сапеляк.
Відомий поет, публіцист, лауреат Шевченківської премії, автор 11- ти книг – уродженець села Росохач Чортківського району, випускник Заліщицької середньої школи, який в останні роки проживав у м. Харкові, ніколи не поривав зв’язку з рідним краєм. Нещодавно Заліщицька центральна районна бібліотека отримала авторські книги С. Сапеляка. Директор ЦБС Тракало О. Й. ознайомила із дарунковими книгами С. Є. Сапеляка.

Вчителі та учні школи ознайомились із книгами, які були представлені на книжковій виставці.
На завершення ведучі звернулись до учнів школи - знати і поважати символи своєї держави, свідомо дотримуватися почестей та правил поведінки щодо державних символів в повсякденному житті, під час урочистих і офіційних заходів.

1 коментар:

бібліотекар сказав...

Вітаю - ви "Чудо - блог"