понеділок, 13 лютого 2012 р.

У вінок пам`яті Макара Чижова

 «Макар Панасович Чижов – педагог, вчений, дослідник природи нашого краю» - на таку тему працівники центральної районної бібліотеки провели годину-спогад у Заліщицькій загальноосвітній школі ім. О.Маковея, присвятивши її століттю від дня народження вчителя географії, директора навчальної установи у 1946-1961 роках.
   У фондах Заліщицької центральної районної бібліотеки збережено авторські праці М.П. Чижова: «Природа Тернопільської області», в двох частинах, які видано у Тернополі в 1957 році та «Український лісостеп», 1961 рік, м. Київ.
У цих книгах дослідник зумів висвітлити в науково-популярній формі характерні особливості природи нашого краю: рельєф, клімат, гідрографію, грунти, рослинний і тваринний світ, ландшафт та інше. Карти і таблиці доповнюють характеристику природи Тернопільської області і нашого району.
Тепер – це вже раритетні видання, які зацікавили вчителів і учнів школи – учасників дійства.
Макар Панасович Чижов народився 19 січня 1912 року в селі Червоне Сумської області, був п’ятою дитиною в сім`ї, в якій виховувалось всього восьмеро дітей.
Після закінчення десятирічки пішки добирався з села до міста Глухів – за 20 кілометрів від рідного села, і поступив на навчання у Глухівський інститут на природничо-географічний факультет. Працював вчителем географії, завучем у місті Ромни. Після смерті батька допомагав матері виховувати менших братів і сестер, сприяв їх навчанню у вузах.
Як і усі його ровесники Макар Чижов пережив голод. Був на фронті – дійшов до Берліна.
З 1946 року молодий вчитель за направленням працював у Заліщиках, з 1949 року – директором школи. Залюблений у красу Наддністрянського краю, М. Чижов досліджував природу Тернопільщини. У 1957 році захистив дисертацію у Ленінградському університеті, отримав науковий ступінь -кандидат географічних наук.
У 1961 році М.П. Чижов виїхав до міста Тирасполя, де працював викладачем на географічному факультеті університету. Помер у 1964 році.
Життєвий вік Макара Панасовича Чижова – 52 роки, а спогади про цю людину і його добрі справи бережуть заліщани до тепер. Він живе у пам’яті колег-педагогів, батьків і учнів школи.
З особливою теплотою згадує брата Марія Панасівна Чижова-Канюк, наймолодша сестра, яка у 1947 році разом із мамою приїхала до Заліщик. Після закінчення десяти класів, з допомогою брата, Марія Панасівна навчалась у Чернівецькому педагогічному інституті на природничому факультеті, згодом закінчила ще й Львівський педагогічний інститут, хіміко-біологічний факультет. Працювала до виходу на пенсію вчителем біології у Заліщицькій середній школі.
Гарні традиції у школі започаткував директор і природолюб Макар Чижов. Ще тепер заліщани розповідають як разом із учнями він носив каміння і будували шкільний спортивний зал, теплиці-оранжереї.

Макар Панасович був ініціатором закладення молодіжного парку в Заліщиках і організатором багатьох природоохоронних акцій.
Вимогливий і ініціативний директор понад усе дбав про авторитет школи і про якість знань учнів, був душею вчительського колективу. Організований ним хор учителів брав участь в усіх міських урочистостях.
Вдячні спогади про Макара Панасовича Чижова бережуть і охоче діляться ними педагоги-пенсіонери: Маркіян Федорович Лубкович, Ганна Станіславівна Лубкович, Марія Панасівна Канюк-Чижова, Ганна Василівна Симотюк, Любов Корнеліївна Юрійчук, Віра Миронівна Поляківська, Ганна Микитівна Малашенко та інші.
Уважно слухали вчителі та учні Заліщицької середньої школи спогади про М.П. Чижова, які записали і зачитували працівники центральної районної бібліотеки Марія Рудик і Світлана Пукіш.
Вклонитися світлій пам’яті і поділитись спогадами про директора
М.П. Чижова прийшов до школи в той день Пантелеймон Григорович Хомишин, заслужений вчитель України.
Відрадно, що зачитані спогади, розповіді, давні фотосвітлини, книги і родинні реліквії – документи викликали неабиякий інтерес не тільки у присутніх на заході вчителів, але й учнів, які дуже уважно слухали нас.
Із вдячним словом звернулась директор школи Любов Миколаївна Хребтак, яка подякувала організаторам і учасникам години-пам`яті, закликала продовжити збір документів про педагога і директора школи М.П. Чижова та увіковічнити його пам`ять.

Немає коментарів: