середу, 29 лютого 2012 р.

Лесь Курбас - актор, театральний режисер,
лідер української нації


       До 125-річчя  від дня народження Леся Курбаса  у бібліотеках району оформлено тематичні полиці,  книжкові виставки: « Живий вогонь любові до театру», «Неповторна творча особистість», «Театр -  його життя, присвячене  лиш сцені». Проведені мистецькі години: «Стежками складного  Курбасового життя»,  «Довгий шлях визнання», «Іде Лесь Курбас,  а за ним іде нова доба».
         28 лютого 2012 року в читальній залі центральної районної бібліотеки проведено  літературний вечір «Театральний світ Леся Курбаса»  - для  читачів, студентів Заліщицького  агроколеджу ім. Є. Храпливого ВП НУБіП України.
          Вступним словом розпочала  зустріч   у  бібліотечній  літературно – мистецькій вітальні  О. Й. Тракало – директор ЦБС, яка  розповіла про  Леся Курбаса  - геніального режисера, талановитого  актора і театрального діяча, засновника національного модерного театру, акцентуючи увагу на його участі  в  організації  мистецького  життя на Тернопільщині.
          Доля митця тісно пов’язана з нашим краєм. Йому  судилося жити і діяти на стрижні  суспільного і художнього життя,  віддзеркалюючи   у своїй творчості найістотніші, найсуттєвіші тенденції розвитку духовної культури.  
          Дитинство і юність  видатного реформатора  театру  минули  в Старому Скалаті Підволочиського району. Тернопільська гімназія,  і  саме ця земля  викохала визначного митця, науковця й мислителя. Тут  відбулося  встановлення його  феномену, закладалися основи високої освіченості, гартувався його дух.
          Цей рік  згідно рішення обласної ради  оголошено в регіоні  Роком Леся Курбаса. На пошанування  125-річчя від дня народження митця громада нашого краю організовує  низку  урочистих заходів. 
          Ще з 1987 року запроваджено обласний конкурс  самодіяльних  драматичних колективів на приз імені Леся Курбаса «Тернопільські театральні вечори»,  яких відбулося уже  десять.
          У 1990,1991, 1994  роках на Тернопіллі відбулися  три Міжнародні фестивалі любительських  театрів «Тернопільські  театральні вечори», в яких взяли участь  художні колективи  та митці  з 17-и  країн світу.
         Починаючи з 1996 року, в області організовують  Всеукраїнський  фестиваль професійних театрів «Тернопільські театральні вечори. Дебют», який  вже багато років  поспіль  збирає  на тернопільських сценах  представників  молодої  режисури, театрального мистецтва з України та з-за кордону.
         Особливо зацікавились  учасники літературного вечора  розповіддю про  перебування   театральної трупи Леся Курбаса – театру «Бесіда» в Заліщиках, у 1914 році. 
        Ведучі -  Галина Балицька  та Тетяна Баранецька,    працівники  відділу обслуговування центральної районної бібліотеки,  розповіли  про  життєво -творчий  шлях  Леся Курбаса,  а бібліотекарі  Лілія Вонс  та Марія Рудик декламували літературні, поетичні присвяти  відомому театральному діячеві.
        Бібліографічний огляд літератури  біля книжкової виставки «Живий  вогонь любові до театру» провела   Марія Рудик,  бібліограф з питань краєзнавства  районної бібліотеки.

          Велично  звучали  в той день  слова: «Лесь Курбас мав єдину любов – театр, єдиного владику – мистецтво, єдиного суддю – народ».
         Любив він і наше рідне Тернопілля, звідки  приніс в мистецьке життя великий смак до гарної літератури,  високу ерудованість  і справжню українську культуру.  

Немає коментарів: