понеділок, 24 квітня 2017 р.

Новинки літератури



 Нещодавно фонди Заліщицької районної бібліотеки поповнились новими книгами.
 Серед новинок – роман-трилогія «Запороги» Віталія Рогожи, лауреата президентської премії 2015року і прозові твори Кузьми Скрябіна,які увійшли до збірки «Проза», 2016 рік.
 Історичні романи  представлені творами Валентина Чемириса, Яраслава Яріша, Петра Саса. Книга Станіслава Стеценка «Війни художників» розповідає про відомого українського художника і розвідника Миколу Глущенка, події 1940 року, про Сталіна, Гітлера, Черчеля.
 Нова книга Ю.Андруховича «Лексикон інтимних міст» сподіваємось також знайде свого читача. Сучасні історії про кохання можна прочитати у творах Є.Положія «Мері та її аеропорт», С.Жадана «Життя Марії», Ю.Винничука «Весняні ігри в осінніх садах», А.Войницького «Скільки коштує бути білою вороною».
 Широко представлена і зарубіжна література. Серед авторів Нобелівський лауреат, японський письменник Кендзабуро ОЕ і його твори: «Особистий досвід», «Обійняли мене води». Китайська література презентована світовим бестселером «Вовк – Тотем» Цзян Жуна, який за свої політичні погляди був ув’язнений і дивом уникнув смерті. Книга «Коли курява спаде» китайського автора Алая про тибетське життя XX ст. до приєднання КНР. За цією книгою знято серіал.
 Серед новинок і популярний ізраїльський автор, лауреат Державної премії Ізраїлю в галузі літератури  Етгар Керет та його збірка оповідань «І раптом стукіт у двері» та  не менш цікава книга про непростий шлях людини у мистецтві Кшиштофа Занусі «Час помирати».
  Актуальною є книга Михайла Шкільника «Україна у боротьбі за державність. 1917 -1921рр. Спомини і роздуми». Тогочасний український урядовець, автор подає своє бачення революційних подій того часу.  Про політику та історію сто років потому розповідає Юрій Митрофаненко у книзі «Українська отаманщина 1918-1919». Ця книга написана на основі вивчених архівних матеріалів.
Розповіді про тих хто пішов боронити нашу землю, щоб зберегти єдність країни, читаємо у книзі «Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв». Збірка розповідей  із серії  «Бібліотечка газети «День», упорядник Марія Семенченко.
У книзі «Братня навала. Війни Росії проти України XII-XXI ст.» авторський колектив досліджує численні російсько-українські війни аж до сьогоднішньої, що розпочалась 2014 року.
 Темі польсько-українських відносин присвячена книга «Єжи Гедройць та українська еміграція: листування 1950-1982рр.». Видання містить листи й ретельно опрацьовані коментарі, ілюстративний додаток та ґрунтовне вступне слово знаної польської україністки Богуміли Бердиховської, яка за польський першодрук цієї книжки отримала нагороду «Przeglad Wschodni». Листування відомих продовжує книга «Борис Лятошинський – Рейнгольд Глієр: епістолярна спадщина».
 Цікавою є розповідь про Богдана Ступку – видатного українського актора, народного артиста, Героя України у книзі М.Загребельного «Богдан Ступка». До творчої спадщини українського народу належать і праці Дмитра Донцова. Цього разу бібліотека отримала його працю «Культорологія». 
«Золоте чересло – книга народних ремесел, звичаїв та побуту в Україні кінця XVII- поч. XVIII ст.». Автор Климентій Зіновій, поет що писав тогочасною книжною українською мовою, цим власне і цікава  книга для сьогоднішнього покоління.
 Книги про історію української церкви представлені двома виданнями. У книзі Дмитра Степовика «Церква і українське суспільство у XIX ст.» висвітлюється стан православ’я, греко-католицизму, римо-католицизму, протестантизму в Україні і їх відношення до української національної духовності та культури.
Альбом «Переслідувані за правду» – цінний дарунок педагога Любові Прядко із Гнідина. Це видання Українського Католицького Університету та Папської благодійної фундації через світлини, документи, спогади, уривки зі свідчень очевидців розкриває трагічну, але в водночас героїчну історію українських греко-католиків у XXст.
  Запрошуємо шанувальників літератури на цікаве дозвілля з книгою.

Немає коментарів: