четвер, 20 квітня 2017 р.

Максим Дупешко відвідав Заліщики


 У бібліотечній вітальні «Літературні зустрічі» Заліщицької центральної районної бібліотеки  відбулась презентація роману «Історія, варта цілого зимового саду». Книгу презентував Максим Дупешко – автор із Чернівців.
 Презентація цього роману  проходить в рамках  промотуру  Максима Дупешка  містами України.
 Книга надзвичайно актуальна,  бо вічно важливою  залишається  тема національного етносу, права кожного народу жити в мирі з іншими народами,  адже «… хто шукає великого  в малому,  знайде тут недавню історію  всієї Європи».
 Майстерно розкрив автор історію своїх героїв, тонко вплітаючи  в сюжетну лінію  щоденник  Марії Бачинської  з його  наче переломним, але таким важливим описом подій. Роман родинний, але не абсолютно, бо дія  відбувається  за межами однієї родини,  і не тільки у Чернівцях, але є ще багато інших міст.  Описані події у романі  1935-1945 років, а також  1992-1993 і 2015-2016.
Є спомин  і про трагедію у наших Заліщиках 6 червня 1941 року,  про що також розповів під час зустрічі з читачами бібліотеки  Максим Дупешко. Ми почули від автора  і щиру розповідь про себе, і про його перший роман,  про історію роботи над ним, про персонажів і прототипів та їхні долі,  реальні факти, вимисли і домисли,  і про те, як і з чого  письменник збирав свій  смисловий світ.
Розповідь про письменника і його творчість майстерно доповнювала літературознавець  Інга Кейван.
 
«Письменник  не повинен орієнтуватися на читача, але повинен його поважати», – ці слова Максима Дупешка  надовго запам’ятаються  учасникам презентації автором  першого свого роману «Історія,  варта  цілого зимового саду», що відбулась у Заліщиках.

Немає коментарів: