понеділок, 23 квітня 2018 р.

Весна волі


Цьогоріч  минає  170 років від часу  скасування панщини в Галичині.
Іван Франко  про цю подію писав: « –  Се велике свято і повинно стати  всенародним,  правдиво  хлопським святом. Чим більше буде наш народ  доходити до свідомості своїх прав  і інтересів, тим величніше  буде обходити  памятку того дня, що дав йому можливість  розвою, дав йому  людську  і господарську свободу!».
Скасування панщини  та кріпосного права в Галичині,  яке  було  страшним тягарем для галицького селянина, стало  вікопомною подією. 
Працівники  Заліщицької  центральної районної бібліотеки  Галина Балицька та Тетяна Баранецька  розповіли  про   значення  цієї дати  учням  Заліщицької загальноосвітньої школи №2, провівши історичний дайджест «Пам’ятники волі  в Заліщиках».  Розповіли учням  9-го класу про ознаменування  скасування кріпосного прававстановленням  пам’ятних хрестів  і пам’ятних знаків.
Від 1849 року  день цей  відзначався як всенародне свято. На міському кладовищі, поблизу могили Осипа Маковея,  на квадратному постаменті,  спорудженому  з кам’яних плиток, взятих із Дністра,  височить  на цоколі  з каменю-вапняку хрест  з написом: «В пам'ять даной  свободи  3 май 1848». Цей пам’ятник  стояв на кам’яному мурі, що опоясував  кладовище. Після розширення території  кладовища, Хрест волі  опинився  за 12 метрів  від сучасної огорожі.
Ще один  християнський  пам’ятник  свободи  був  по вулиці Бандери,39 у нашому місті. Це - каплиця, що знаходилась на місці теперішньої святині. ЇЇ спорудили Свіченюки, в пам'ять знесення панщини 1848р. 
У 1957 році святиню розвалили. Теперішню каплицю спорудила  на своєму городі  Марія Сусла, в чому допомагав їй  Іван Костишин. Після смерті  пані Марії  каплицею опікується  сім’я  Романа Снятинського.
На роздоріжжі  сучасних вулиць М. Грушевського  та О.Ольжича,  селянин Красій  в пам'ять  про скасування  кріпаччини  спорудив  кам’яний хрест  і посадив  чотири  акації,  які,  на жаль,  не збереглися, а там тепер  ростуть два кущі туї. 
У 1944 році , коли німці тікали із Заліщиків, цей хрест був зруйнований вибухом бомби, скинутої з радянського літака.
             На місці зруйнованого хреста волісімя Романа Дігурова встановила  новий пам’ятник. Роману Дігурову  Красій,  мешканець  старих Заліщиків,  доводився  прапрадідом.
         Всенародно у 1898 році відзначали в Галичині 50-річчя знесення панщини. У повітах збирали віча, організовували походи до пам'ятних хрестів, закладали нові хрести, у церквах проходили Богослужіння.
         На роздоріжжі теперішніх вулиць Маркіяна Шашкевича і Лесі Українки війт Старих Заліщиків Теодор Романко поставив хрест, який селяни називали Романковим. Пам'ятник на кам'яному постаменті з п'яти сходинок увінчувався хрестом. Загальна його висота з постаментом була близько 300 сантиметрів. Пам'ятник волі посвятив о.Олександр Княгеницький.
         Хрест із каменю-вапняку у радянські часи декілька разів руйнували, у 1961 році його знищили.
         Заліщанка Леся Заполох замовила в майстра Живачівського в с.Городниці на Івано-Франківщині новий пам'ятник -- це постамент з трьома сходинками і хрест на ньому, які виготовлені з червоного пісковику. Хрест відновлено в 1993 році.
       
 

На мапі  Заліщанщини  є  багато  зведених пам’ятників, встановлених  нашими  предками, пам’ятних знаків  і місць на честь  цієї  історичної події. 

У селах  Бедриківці, Блищанка, Буряківка,  Винятинці, Ворвулинці, Гиньківці, Головчинці, Дзвиняч, Добрівляни,  Іване-Золоте, Касперівці, Колодрібка, Лисичники, Мишків, Новосілка, Поділля,  Солоне, Синьків, Печорна, Угриньківці збережено пам’ятники, які споруджено на честь скасування панщини.(фотосвітлини пам'ятників дивіться на сторінці Заліщицької ЦБС у Facebook)
         Скасування панщини  було  колосально позитивним кроком  у національному розвитку українців  Галичини. А пам’ятники волі  – це наша історія,  пам'ять і біль. І йтимуть до них люди,  бо дорога  до цих  святих  і пам’ятних місць –  це дорога до  Вільної Суверенної і Незалежної України.
Про ці пам’ятні події можна довідатись також із друкованих краєзнавчих видань та веб-ресурсів:
Олійник, В. Пам'ятники волі у Заліщиках/ В.Олійник//Колос. - 2008. -24 трав.-С.5;
Сопилюк, М., Бачинський, М. Заліщики:роки, події, люди.Т.1/М.Сопилюк,  М.Бачинський//.-Тернопіль:Тернограф,2015.-С.263-284;
Стеблій, Ф.Селянська реформа 1848 в Галичині, на Буковині та Закарпатті./Ф.Стеблій//Енциклопедія історії України.-Київ,2012.-Т.9.-С.518.
Весна волі.Літературна година до 160-річчя скасування кріпацтва
Пам'ятники волі у Заліщиках

Немає коментарів: