четвер, 5 квітня 2018 р.

Книги автора – дарунок бібліотекам


Днями  Заліщицьку  центральну районну бібліотеку  відвідав  наш земляк  Йосип Котузяк і подарував  бібліотекам  району  авторські книги «Україну не скорити» –  це  проза, поезії, що  видані у  місті Вижниці, 2018 рік, видавництво  «Черемош».  
         Йосип Котузяк  народився  1942 року  в селі Ворвулинці, в родині сільського майстра кушніра. У ранньому віці  набув  фаху кравця-закрійника.
         У 1965 році  в пошуках долі  подався  на Буковину,  де зустрів  дівчину Еріку, з якою згодом одружився і створили сімю.
         Працював майстром-закрійником  у Вижницькому  райпобуткомбінаті. Виготовляв  сценічний одяг  для учасників  художніх колективів  Чернівецької області та Молдови, для Тернопільського ансамблю «Ватра»,  був  близько знайомий  з народним артистом України Назарієм Яремчуком та багатьма  відомими  поетами, композиторами, скульпторами.
         Йосип Котузяк  надзвичайно шанує любов  до рідного села,  до родини,  береже  і творить пам'ять про українських героїв-односельчан.
 У 2009 році  для бібліотекарів району – учасників семінару  і жителів Ворвулинців  сільська бібліотека  організувала з участю автора презентацію його книги    «Розстріляне кохання».
 Ця книга – правдивий літопис  тих буремних років, коли наші батьки, діди й прадіди  виборювали  незалежність України.  У ній   поміщено  списки мешканців Ворвулинців, які загинули  в роки  національно-визвольних змагань,  були репресовані, страчені,  насильно виселені в Сибір. Події і факти  автор  колись записував з оповідей  своєї матері, а тепер помістив у книзі  ще й  понад 24 давніх фотосвітлин. Цим твором  Й. Котузяк  став відомим  не тільки  серед своїх  волелюбних земляків, але й в Україні.
У фондах бібліотек району  є   й інші книги – дарунки автора.
Котузяк Й.Ф.  Анна полонянка. Проза, поезії. – 2013. –79 с.
Це ще одна книга Йосипа Котузяка, яка   пронизана  патріотизмом,  синівською любовю до України,  ненавистю до її ворогів.  Його поезія  закликає до любові до рідної  неньки,  України,  жінки.  Чимало творів  присвячено  саме  нелегкій жіночій долі. Розділ прози – це в основному  сатира  та  гумор. Його сюжети взяті із реалій  нашого життя.
У  творчому доробку нашого краянина  є  ще  книжечка «І сміх, і гріх». Бувальщина, гумор та співомовки. – Вижниця: Черемош, 2009.–76 с.
«І сміх, і гріх» – розповіді, зіткані з кумедних випадків,  які спостережливий автор  вихопив  із реальної  дійсності.  То смішні  і водночас  гіркі історії  давніх  і недавніх часів,  які мають  пізнавальний характер. Окремим розділом подані   коломийки,  сатиричні вірші,  співомовки.
Уже тепер на бібліотечних полицях є чотири  авторські видання нашого краянина  Йосипа Котузяка.

Немає коментарів: