середу, 16 травня 2018 р.

Книжкові мости в Європу



Напередодні Дня Європи, що відзначається в Україні в третю суботу травня, в читальному залі працівники Заліщицької цетральної районної бібліотеки  Світлана Пукіш  та Ольга Титор спільно з вчителями Заліщицької державної гімназії  Копичинською З. М. та Жлуховською Л. І.  провели для гімназистів бібліо-експрес  «Книжкові мости в Європу».
На початку  заходу звучав гімн Євросоюзу та  коротка розповідь про історію створення цього об’єднання.
Зупинкою бібліотечного експресу стало с. Ділове, на Закарпатті. Тут ще у 1887 році встановлено  геодезичний знак, який символізує центр Європи. Демонструвалося відео про це місце, яке переглянули присутні у залі.  
Основною метою заходу для його організаторів було – запросити молодь до  бібліотеки, щоб ознайомити з кращими взірцями сучасної європейської літератури і збудувати книжкові мости до Європи. Як живе сучасна Європа? Чим переймаються європейці? Які в них захоплення та інтереси? Чим відрізняються європейці від нас?
         Про це можна було дізнатись із книг, які експонувались на книжковій виставці: «Із європейської скарбнички»
У першому розділі виставки - «Сучасні романи з Європи»  були  представлені книги сучасних авторів: Умберто Еко,  Криштофа Занусссі, Стінга Ларсона, Роберто Савіано, Станіслава Лема, Ю Несбьо, Артуро Переса-Реверте, Фридриха Глаузера, Ернерда Лу та інших.
2-ий розділ виставки  - «Класика», на якій пропонувались для ознайомлення кращі зразки світової літератури українською мовою, що видані в  сучасній Україні –праці Макіавеллі, Руссо і твори класичної європейської літератури –  Франсуа Рабле, Педро Кальдерона, П’єра Бомарше, Мішеля Монтень, Марселя Пруста, Луі-Фердінана Селіна та інших.  Ці книги видані за державної підтримки програми  «Українська книга» .
Розділ  «Нобелівські лауреати» умовно був поділений на дві частини . Спершу пропонувались книги українською мовою нобелівських лауреатів з літератури – це понад десять авторів, а далі – твори російською мовою, що є у фондах бібліотеки.
До уваги учнів пропонувались книги  на допомогу  вивченню шкільної програми із зарубіжної літератури – «Енциклопедія-довідник  із світової літератури», збірник «Література Англії», Ніколаєнко О. «Бароко. Класицизм. Просвітництво», Кирилюк В. «Література Середньовіччя», а також журнал «Зарубіжна література в школі».
Останньою зупинкою була слайд-програма «Навчання в Європі. Плюси та мінуси», з якої учні дізнались про переваги  освіти у Європі.Був представлений перелік країн, які  надають можливість безкоштовного навчання, отримавши гранти і стипендії.
Учасники бібліо-експресу – молодь почерпнули багато цікавої та корисної інформації про Європу, ознайомились із новинками європейської літератури, що є у фондах бібліотеки.

Немає коментарів: