вівторок, 16 жовтня 2018 р.

Городок мій – доле ти моя!


Славний 600-річний ювілей з часу першої писемної згадки про село відзначили у Городку.
         Село, що розташоване на берегах двох великих річок – Дністер і Серет, має унікальну історію і здавен славиться талановитими і дуже працьовитими людьми. Про це довідуємось із багатьох книг, друкованих пам’яток,  які є у сільській бібліотеці.
         Знаменній події у Городку присвятили багатолюдні урочисті заходи.
Мирослава Дмитрівна Жбанова, уродженка села, яка понад 40 років сумлінно трудиться у сільській бібліотеці, організувала на стадіоні, де проводилось свято, виставки на тему: «Городок мій – доле ти моя».

Привернула увагу багатьох учасників дійства виставка-вікторина «Мій край – моя історія жива», яка спонукала не тільки мешканців Городка, але й багатьох гостей свята дізнатись багато цікавого про історію села і перевірити свої знання, знайшовши відповіді на пропоновані запитання.
Бібліотекар експонувала і коментувала на виставці не тільки друковані видання, але й багато краєзнавчих документів, фотосвітлин, спогади односельчан, які зібрані під її керівництвом членами бібліотечного клубу за інтересом «Спадщина».
Серед унікальних памяток є у церкві села Городок  образ Пренепорочної Діви Марії, який  за переказами старожилів зявився і почав мироточити 16 вересня 1777 року – 26 неділь текли сльози з правого ока чудотворного образу Матері Божої. Про це чудо засвідчили 11 очевидців перед духовною комісією, що була прислана від духовного митрополита о. Леона Шептицького. У 1989 році Йосип Зюльковський із Городка  за власні кошти реставрував чудодійний образ.
У день Покрови Пресвятої Богородиці відзначили славний ювілей села, який розпочався величною Службою Божою у церкві Архистратига Михаїла.
         Добре підготувались до святкувань сільські вишивальниці, які представили на виставку, що експонувалась разом із книжковою, свою творчу працю.
Мандзюк Ганна Остапівна, Українець Марія Михайлівна, Сопівник Марія Іванівна охоче передали майстерно вишиті бісером вироби для оглядин – сорочки, чоловічий і жіночий одяг, картини, а сільська майстриня Наталія Іванівна Голобородько представила 10 картин духовної тематики і ще 12 – пейзажі, натюрморти. Марія Михайлівна Борківська, Мирослава Михайлівна Мандзюк і Марія Михайлівна Гуменюк вишивають рушники, подушечки і серветки, які привертали увагу відвідувачів своїми узорами і кольорами, а портрет Шевченка обрамлював вишитий бісером рушник – робота Галини Богданівни Українець.
         Щиро раділи величному ювілейному святові у Городку його мешканці і багато гостей.

Немає коментарів: