четвер, 4 жовтня 2018 р.

Зустріч з автором у Товстенській бібліотеці


Обговорення книги «Колонія» з участю автора  роману відбулось у Товстенській бібліотеці.
         Василь Тракало – уродженець Товстого, український письменник, публіцист, заслужений журналіст України, редактор Бучацької районної газети «Нова доба», голова обласної організації НСЖУ, член національних спілок письменників і журналістів України, лауреат Всеукраїнської премії «Золоте перо» (1994р.).
         У творчому доробку Василя Тракала є повісті, оповідання, публіцистичні роздуми, а за  роман «Колонія», який побачив світ у 1998 році, він удостоєний Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені братів Лепких(2000р.) та першої премії Нью-Йоркського Українського Вільного Університету – фонду Воляників-Швабінських.
         У 2016 році побачила світ «Колонія» – нове видання роману у видавництві «Дніпро», Київ. Автор через долі багатьох галицьких родин показує тернистий шлях нашого народу до волі від 1920-х років і до проголошення незалежності України у 1991 році та до сьогодення. Документальні архівні матеріали підсилюють інтерес до роману.
         Серед героїв роману «Колонія» – представники кількох поколінь різних галицьких родин (народжені оповідями земляків і письменницькою уявою автора) та особи історичні.
         Письменник В. Тракало уже раніше двічі презентував цей роман у Товстенській бібліотеці, а на цього разу вдячні його земляки запросили шановного автора на обговорення нового видання книги. За підсумками обласного конкурсу 2017 року Василь Тракало удостоєний премії Богдана Лепкого, у номінації «Література».
        
Відгуками про прочитане, з детальним аналізом твору, поділились літератори-педагоги – Стефанія Данилівна Голик-Децембер і Данило Павлович Онищук із Товстого, Ганна Михайлівна Рибцуник із Садок, а також активний просвітянин Йосип Йосипович Децовський із Заліщик, краєзнавець Володимир Антонович Могилюк із Борщева.




Зі словами вдячності від жителів Товстого виступила  Уляна Ярославівна Деркач, заступник селищного голови Товстенської ОТГ.

         Музичні вітання дарували письменникові гуртківці Товстенського будинку дитячої та юнацької творчості, які вручили пам’ятний сувенір – вишитий портрет із зображенням Тараса Шевченка. Святослав Коханюк майстерно виконав давню українську пісню «Чорна рілля ізорана», а Юлія Галак – «Моя Україна».
       

Щедрим на вдячність поважних товстенців видався день 23 вересня для Василя Тракала, адже ця зустріч у родинному колі односельчан відбувалась у переддень його дня народження.
         Скромний і талановитий наш краянин щиро відповідав на запитання, розповідав про написане ним раніше і про зміст тексту, який він доповнив до роману про теперішні події в Україні, щедро дарував автографи із побажаннями.
          Серед присутніх у залі активних читачів бібліотеки, які пошанували письменника і журналіста Василя Тракала, були люди різного віку і уподобань, а також просвітяни і журналісти із Заліщик, автор англомовного сайту про Товсте Дуглас Хайк із Тайланду, вчителі, громадськість, справжні поціновувачі історії і рідного слова.
         Ведучою зустрічі з письменником була Ольга Тракало, директор Заліщицької централізованої бібліотечної системи.

Немає коментарів: