пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Виставка-реквієм «Голокост: шрам на серці людства»

 

     З часу закінчення Другої світової війни минули вже десятки років, проте Голокост, його причини і наслідки активно обговорюються й сьогодні. Це світова трагедія, яку не загоїть час.

     Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який відзначається 27 січня, прийнятий на офіційному рівні Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року.

     Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

     Починаючи з середини ХХ ст. слово «Голокост» стало загальновживаним по відношенню до хвилі терору проти єврейського населення, розпочатого Гітлером, та винищення нацистами під час Другої світової війни євреїв та інших народів Європи.

     Світова спільнота цього дня не тільки згадує жертв людиноненависницької політики, але й засвідчує прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

     До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у центральній міській бібліотеці діє виставка-реквієм «Голокост: шрам на серці людства». (Віртуальна виставка: https://zal-lib.pp.ua/knygy-pro-golokost-yak-doslidzhennya-tragediyi-yevrejskogo-narodu/?fbclid=IwAR3pHgKwVUsx4kb1OOMCoMyODLXHA7x-ELgyLH-5wjjQrIZX2sPUTghCBBA )

  
    
На виставці представлена історична література, тематичні документи, наукові розвідки, монографії, спогади очевидців, книги пам’яті, художні твори. Відвідувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися з друкованими виданнями, вшанувавши світлу пам’ять мільйонів безневинно убитих людських душ.

     За роки відзначення цієї події не вдалось навчити прийдешні покоління цінувати життя, щоб не допустити подібних трагедій.  Як показав час, не всі засвоїли цю науку. І дивним здається те, що нащадки жертв Голокосту часів Другої світової війни самі сьогодні виступають у ролі тих, хто цинічно повторює подібну трагедію.

Немає коментарів: