понеділок, 29 січня 2024 р.

29 січня - День пам'яті Героїв Крут

 
     "У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю", - Є.Коновалець
     Сьогодні в Україні вшановується 106-та річниця пам'яті Героїв Крут, відповідно до Указу Президента України від 15.01.2007р.
     Ті події 1918 року нагадують нам, що боротьба України проти агресора, яка зараз розгорнулася у повномасштабному вторгненні російських військ на наші землі, триває не одне десятиліття. За цей час мільйони найкращих синів України, серед яких і Герої бою під Крутами, і наші мужні воїни - захисники Збройних сил України, поклали своє життя у боротьбі за волю і незалежність.
     У фондах Заліщицької МЦПБ є книги, присвячені цій темі. Книга, яка заслуговує на увагу - кінороман Костянтина Тур-Коновалова " Крути 1918". Це - новелізація сюжету фільму, масштабна екранізація відбулася у 2018 році
( https://www.youtube.com/watch?v=e3W7UQn8f0g ) та була присвячена 100-річчю пам'яті Героїв Крут. Описано історію, відважність, героїзм, адже крутянці прагнули свободи понад усе, навіть ціною власного життя. У книзі розповідається про двох синів генерала контррозвідки УНР, які попри свій молодий вік взяли зброю до рук та стали на захист своєї Батьківщини. Кінороман засновано на реальних подіях.
     Пам'ять про Героїв Крут буде вічною, а той безсмертний подвиг назавжди залишається взірцем героїчного протистояння за долю свого народу для всіх майбутніх поколінь.
     Запрошуємо до читання!

 

Немає коментарів: