четвер, 8 травня 2014 р.

У Клубі молодого підприємця



   Чергове засідання на тему: «Малий бізнес: досвід, проблеми, пошук» відбулось у Клубі молодого підприємця, що діє в Заліщицькій центральній районній бібліотеці.  

   У вступному слові керівник установи наголосила на меті таких зустрічей саме молоді, яка покликана сьогодні визначити свою особливо важливу роль у державотворчих процесах України. А для цього важливими є – набуття економічних знань, пошук нових технологій та форм організації виробництва і праці, засобів задоволення потреб користувача у впровадженні новітніх форм господарювання.

   Завідувач лабораторії агробізнесменеджменту і сільськогосподарської кооперації Заліщицького агроколеджу 
ім. Є. Храпливого Й.Й. Децовський  в ролі модератора засідань організував цікаву дискусію з цих питань, вміло використовуючи конкретні приклади із сучасного ринкового середовища суб’єктів підприємницької діяльності в Україні і в нашому краї.

      Україну не можемо називати країною малого і середнього підприємництва, бо домінує в ній великий бізнес. Лише бізнес дає можливість зміцнювати матеріальне становище громадян. Модератор навів приклади перешкод у розвитку бізнесу, серед яких є те, що земля втратила колишнє значення важливого джерела заможності. Потребує удосконалення законодавча база.   

    На заваді - диктатура контролю. Так, наприклад, тільки на районному рівні функціонує понад 20 контролюючих державних органів. У Верховній Раді уже обговорювали питання про зменшення кількості ревізійних служб контролю, оскільки вони перестали бути складовою функцією управлінської діяльності. У нас контроль використовують здебільшого як інструмент покарання, а інколи й знищення підприємницьких структур. 

   Цікаві думки висловили члени Клубу і  щодо опанування основи бізнесу, навиками по самозабезпеченню робочими місцями, перетворення підприємництва у важливий спосіб сучасного життя. 
    Фахівець-консультант з питань бізнесу зупинився на ролі мікро- і малого бізнесу в стабільності суспільства, зокрема, його значенні в соціальному, економічному та політичному напрямах нашого життя.

   Учасники засідання були одностайними в тому, що розвиток бізнесу залежить від створення належної атмосфери в ринковому середовищі, в якому розвивається бізнес. Залежить це середовище не тільки від наявних фінансових ресурсів, але й від опіки та уваги, яку мають приділяти керівники відповідних державних структур. Останнім належить відмовитись від пасивного споглядання за цими важливими процесами, бо інакше не зможемо подолати економічний та соціальний застій. На цьому наголосив викладач-науковець.

      Власне відношення до підприємництва студенти агроколеджу та учні Вищого професійного училища висловили, відповівши на запитання анкети, яку запропонували їм організатори.

     Завідувачка відділу обслуговування центральної бібліотеки, керівник клубу Т.І. Баранецька інформувала про результати організованого анкетування і винесла на обговорення теми для наступних зустрічей у Клубі.    

Немає коментарів: