понеділок, 29 грудня 2014 р.

Літературна інформіна «Я жив на Поділлі»




Літературну інформіну «Я жив на Поділлі», до 85 – річчя від дня народження польського прозаїка Збігнєва Доміно, проведено у Ворвулинській бібліотеці – філії.

Життя і творчість видатного польського письменника, публіциста та громадсько – політичного діяча
З. Доміно тісно пов’язані з Україною.

За висловлюванням голови Спілки польських письменників Марека Вовжкевича, Збігнєв Доміно − «найбільший українець у сучасній польській літературі».

Справді, Збігнєв виховувався на польській і українській культурі. Для нього тема спільних доль, взаємодопомоги, взаємовиручки поляків і українців у найскладніших життєвих випробуваннях − наскрізна. Він так само − один з найпослідовніших пропагандистів української літератури, українського фольклору у Польщі.

Хоч він народився в Польщі, але деякий час проживав у нашому краї – в с. Ворвулинцях.

Доміно Збігнєв народився 21 грудня 1929 року в селі Кельнарова Жешувського повіту Польщі.

Наприкінці 1938 року з батьками переїхав на проживання у Ворвулинці.

З. Доміно  з великою повагою ставився до України і до наших краян. Про це читаємо в багатьох його творах.

У Ворвулинцях сімя   Доміно проживала всього два роки, протягом цього часу Збігнєв навчався у Товстенській школі.

У лютому 1940 року разом із родиною був вивезений до Сибіру – в Іркутську область. Тяжкі поневіряння поляків на засланні Збігнєв Доміно майстерно описав у повісті «Сибіріада польська».

Пережите надовго закарбувалось у душі і серці майбутнього письменника, проте кандидат юридичних наук і військовий прокурор Збігнєв Доміно не відразу взявся за перо. Літературний дебют (оповідання на військову тему) відбувся на 34 році життя. Невдовзі побачили світ дві збірки оповідань: «Спрага» (1967 р.), «Молоді сутінки» (1969 р.).

Після виходу другої збірки З. Доміно присвятив себе творчій роботі, поселився в Жешуві, згодом очолив Жешувське відділення Спілки польських письменників, став редактором суспільно-культурного журналу «Профілі».

     У  творчому доробку митця ще є  книги:  «Кедрові горіхи», «Блукаючі вогні», «Вихор шаленіє», «Золоте павутиння», «Час додому, хлопці», «Букова поляна», «Брама небесного спокою», «Нотатки з-під блакитного прапора» та інші.

Збігнєв Доміно займав ряд відповідальних посад. Працював в органах держбезпеки та у військовій прокуратурі, був радником з культури посольства ПНР в СРСР.

В Україні у Збігнєва багато друзів. Його знають і цінують у нас численні читачі. Він відзначений українськими державними нагородами: орденом  князя Ярослава Мудрого Vст. (2006), Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР (1990), Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України  (2009). Йому присуджено міжнародну премію імені Володимира Винниченка Українського фонду культури  (2002).

Тепер проживає в місті Жешув. Декілька разів він відвідував Ворвулинці, був у Заліщиках і Товстому.

Читачі бібліотеки, мешканці Ворвулинців з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря Надії Кіцканюк про колишнього жителя села, а нині відомого польського літератора, громадсько – політичного діяча Збігнєва Доміно, ознайомились з його книгами, які були представлені на виставці «За світло нового життя».


Немає коментарів: