вівторок, 16 грудня 2014 р.

Джек Пеленс: володар "Оскара" і Заліщанщина



Активний краєзнавець, вчитель історії Могилюк Антон Іванович , який майже півстоліття сумлінно трудився на освітянській ниві,  поділився своїми думками про створений фільм Олеся Саніна «Поводир», що тепер демонструється у кінотеатрах України. Ця кінострічка  представлена на конкурс  від України на здобуття найпрестижнішої премії «Оскар – 2015 року».
В основу сюжету фільму взято  трагічні події 1934 року, коли кількасот українських кобзарів та лірників запросили на з’їзд  до Харкова. Загони НКВС вивезли їх та їхніх малолітніх провідників до лісу, де розстріляли.
   За словами режисера, ідея фільму народилася в нього під час поїздки з картиною «Мамай» у Голівуд, де  Олесь Санін  познайомився з американським актором українського походження Джеком Пеленсом, українське ім’я якого -   Володимир  Палагнюк.
Автор цих рядків пригадує: «…він хотів мені допомогти. Запитав, які я знаю цікаві та вражаючі історії. Я повідав про Кобзарський з’їзд 1934 року в Харкові.  Джек  порадив мені розповісти про цю трагедію на екрані, забути про всі призи та власну справу».
Про це ви можете прочитати у газеті «Сільські вісті» за 22 листопада 2014 року.
Цікаві факти про володаря Оскара – Джека Пеленса, корені родоводу якого походять із села Іване – Золоте Заліщицького району, наводить Могилюк А. І.  у статті «Патріотизм Голівудського актора» в районному часописі «Колос», 2014.- 7 серпня.
Про Джека Пеленса «Колос» писав двічі: 2 серпня 2003 року Данило Онищук у матеріалі під заголовком «Українська зірка Голівуду» і 23 серпня 2003 року В. Д. Палагнюк у публікації «Голівудський актор – мій двоюрідний брат».
У липні 2001 року  Заліщицьку центральну районну бібліотеку відвідав  Василь Скрига з своїм сином, які побували в Києві на фестивалі «Червона рута», а також відвідували свою родину на Івано-Франківщині та в сусідньому Борщівському районі.
Гість із Америки виконав прохання Джека, (якому на той час було 82 роки)  - зустрівся у бібліотеці з його двоюрідним братом, нині уже покійним Володимиром Дмитровичем Палагнюком, і  передав йому вітання, а також розповів працівникам бібліотеки  про мрію Голівудського актора Пеленса відвідати маленьке село Іване – Золоте, звідки емігрували його рідні понад сто років тому,   знятись у  фільмі в ролі Мазепи саме у нашому мальовничому краї. Ці мрії, нажаль, не здійснились.
Василь Скрига передав декілька експонатів до районного краєзнавчого музею з реквізиту актора, що доповнюють відомості про Джека Пеленса, бо впродовж багатьох років його брат Володимир Палагнюк був директором цього музею.

Немає коментарів: