понеділок, 1 грудня 2014 р.

Літописець історії рідного краю



Днями у Заліщицькій центральній районній бібліотеці проведено екскурс в історію краю «Краєзнавчий портрет в ракурсі», який присвятили 65 - ій річниці від дня народження Петра Сіреджука.
Петро Степанович Сіреджук – вчитель- історик, який після закінчення Івано – Франківського педагогічного інституту у 1976 -  1978 роках вчителював в Устечківській десятирічці нашого району. Вже в той час він організовував пошукові експедиції для школярів краєзнавчими стежками, друкував статті на краєзнавчу тему в районній газеті «Колос».
А народився Петро Степанович 23 листопада 1949 року в багатодітній сімї у селі Космач Косівського району Івано – Франківської області.
Після закінчення Космацької десятирічки працював у Паладаурській геологорозвідувальній експедиції, яка базувалась у м. Боднісі, Грузія, робітником на заводі.
З 1978 року   працював на різних посадах, шістнадцять років -  в органах внутрішніх справ міста Львова, з 1994 року  - викладач кафедри соціальних дисциплін, вітчизняної та світової культур Львівського інституту внутрішніх справ при Українській академії внутрішніх справ, підполковник міліції.
У 1989 році П. С. Сіреджук захистив дисертацію у Львівському державному університеті ім. Івана Франка на тему: «Історія заселення Галицької землі в XIVXVIII ст.», а 22 квітня 2010 року – докторську дисертацію «Соціально – економічне становище і культурне життя німецької меншини Східної Галичини в 20 – 30 рр. ХХ ст.».
З кінця 1994 року Петро Сіреджук – постійний член Гуцульського дослідного інституту в Чикаго, США. Лауреат премії ім. Івана Крип’якевича (1996 р.), стипендіат Польської Академії Наук (1995 р.), з 2005 р. – Ягеллонського університету, м. Краків, Інституту Гордера в Німеччині (1996 р.), учасник багатьох міжнародних конференцій.
Нині, зі слів науковця П. Сіреджука, у його творчому доробку вже є понад 190 наукових  праць, 5 книг, 498 газетних статей,  багато колективних монографій.
В останні роки Петро Сіреджук, повернувшись до своєї альма – матері, працює в Прикарпатському університеті, щедро наповнює скарбницю рідного Прикарпаття  науковими знахідками.
Однак, заслуговує історик – науковець за свою подвижницьку працю і вдячності жителів Заліщицького краю.
«Першовитоки: Нариси історії заселення Заліщанщини від найдавніших часів до наших днів» - книга П. Сіреджука, до якої вже впродовж двадцяти років  часто звертаються історики, краєзнавці, читачі бібліотек району.
У журналі «Мандрівець», що видається у місті Тернополі, 3 жовтня 2013 року поміщена цікава стаття автора «Тернопільська волость 1697 р.»
У телефонній розмові науковець – історик розповів, що досліджує тепер історію Устечківської школи, яку готує до друку, присвячуючи її 320- річниці від часу заснування цієї найдавнішої у нашому краї установи.
Про основні віхи з життя і наукової діяльності П. С. Сіреджука розповів присутнім Віталій Каспрук, директор Заліщицького краєзнавчого музею, Марія Рудик – бібліограф центральної районної бібліотеки ознайомила з бібліографією науковця, друкованими виданнями, які є у фондах нашої бібліотеки, з Інтернет – ресурсами, що доповнюють відомості про історика, науковця і краєзнавця, доктора історичних наук, професора Прикарпатського університету ім. В. Стефаника, який своїми науковими розвідками допомагає нам глибше пізнавати історію рідного краю.

Немає коментарів: