пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Згадуємо імена малолітніх політичних в’язнів



Бібліотекарі району беруть участь у створенні «Книги пам’яті », про малолітніх політв’язнів періоду більшовицьких репресій, яку готує до видавництва Тернопільська обласна організація Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих.
 

За дорученням голови Заліщицької районної державної адміністрації ми організували збір фотографій та уточнення відомостей про уродженців нашого району.

В ході пошуку згадуємо імена краян, учнів шкіл, училищ, яких в малолітньому віці -  14- 18 років судили по політичних статтях на великі терміни покарання, вивозили на каторжні роботи у віддалені райони Союзу.

Нажаль, живих свідків тих репресій залишилось уже дуже мало. Чимало з них,  ще зовсім юних, так і не зрозуміли своєї провини, не повернулись до рідних домівок, відійшли за межу Вічності. У  рідних селах вже призабуті їхні імена. Втрачено зв'язок з родинами. Збережено мало фотосвітлин, листів, документів.

Стираються з пам’яті довгожителів світлі спогади. Однак, дещо із збереженого все ж вдалось зібрати.

Ініціатори цієї важливої справи заслуговують нашої шани і вдячності. Треба було б швидше про це подумати всім нам. 

Важливо передати нашій молоді героїку давніх років, не забуваючи і про сучасні тривожні події, страдання  людей,  молоді на сході країни. На Донбасі гинуть кращі сини і дочки, відстоючи цілісність і незалежність України.

Немає коментарів: