середу, 1 листопада 2017 р.

ЗУНР : віхи історії




   Історичну годину на таку тему працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки присвятили 99-ій річниці Листопадового чину і утворення Західно-Української Народної Республіки.
   1 листопада вся Україна  відзначає цю пам’ятну дату в українській історії. І дуже важливо, щоб ми , і всі українці знали і пам’ятали нашу героїчну історію, бо пам’ять про минуле є запорукою доброго майбутнього.
   «Ми відзначаємо цю пам’ятну дату, віддаючи шану подвигу українців, які засвідчили незламність духу, самовідданість у боротьбі за національну державність», -- сказала ведуча заходу – Ольга Тракало, директор ЦБС.
   Розпочався захід зі спільного виконання пісні «Ой, у лузі червона калина…».
    Українські січові стрільці несли цю пісню дорогами визвольної боротьби, разом з іншими піснями. На крилах революційно-патріотичних устремлінь січового стрілецтва під час Першої світової війни ця пісня розлетілася Україною, ввійшовши в духовне життя, стала народною, відомою всьому світові. І сьогодні вона полонить серця людей щемливою любов’ю до рідної Вітчизни і заслужено вважається своєрідним національним Гімном.
   З історичною довідкою про цю подію виступила Наталія Гоцуляк, вчитель історії Заліщицької державної гімназії, а Віталій Каспрук, директор районного краєзнавчого музею коментував матеріали про важливі краєзнавчі події та імена наших краян --  українських січових стрільців, що поміщені на фотоілюстрованій виставці, підготовленій спільно працівниками музею і центральної бібліотеки.
   Огляд літератури, що була представлена на тематичній книжковій виставці, провела бібліограф Світлана Пукіш.
   У залі звучала в’язанка стрілецьких пісень із «Стрілецького співаника», бо реальні факти, події, імена, випадки з життя усусів сприяли народженню стрілецьких пісень.
  Серед найбільш знаних творців був Михайло Гайворонський, уродженець Заліщик, 115-ту річницю від дня народження якого ми відзначили 15 вересня цього року, а також Осип Маковей, письменник, директор Заліщицької семінарії, автор слів до пісні «Ми -- гайдамаки» та ще багатьох інших, які є особливо співзвучними з подіями сьогодення.
   Особливо зворушили усіх нас виконавці пісень – учні Бедриківської  ЗОШ  І-ІІ ступенів, які виконали стрілецьку пісню «Заквітчали дівчатонька стрілецьку могилу» і пісню  «Нам є що захищати», на слова Олександра Вратарьова, музика Олександра Злотника.(Художній керівник – Галина Андрусяк)
   Учасники заходу вшанували хвилиною мовчанки пам’ять борців за волю України.
   Слово виголосив Роман Краснюк, перший заступник голови РДА.
   Павло Лесюк та Микола Бесіда від імені волонтерів району вручили бібліотеці книгу Сержа Марко «Хроніка гібридної війни».
   На завершення усі учасники виконали Державний Гімн України і попрямували до монументу «Борцям за волю України». Поклали живі квіти до підніжжя монументу, таким чином  вшанували подвиги героїв-краян.

Немає коментарів: