понеділок, 30 січня 2017 р.

Свято Просфори – духовне свято у бібліотеці





  Нещодавно у Заліщицькій центральній районній бібліотеці проведено свято Просфори, яке об’єднало в той день велику родину заліщан і гостей міста.
Лунали колядки і щедрівки у виконанні учасників «Союзу українок», дитячого хору «Ангелятко» церкви Покрови Пресвятої Богородиці, гуртківців Будинку дитячої та юнацької творчості, що перепліталися з віншуваннями. Чарувала мелодія скрипки у виконанні сестри-монахині Христини,  полонив грою на бандурі юний виконавець Арсен Крок.


  Про історію святкувань у Заліщиках свята Просфори розповіла ведуча Ольга Тракало, директор ЦБС, а союзянка Стефанія Лопух ділилась спогадами про святкування різдвяних свят у діаспорі.
  Своїми думками про Просфору поділився отець Роман Гладій, парох церкви Пресвятого Серця Христового, капелан, який побував на сході України з важливою духовною місією. А отець Іван Сендзюк, парох церкви Покрови Пресвятої Богородиці у своєму зверненні до присутніх акцентував увагу на потребі ділитися хлібом, адже саме він тамує не тільки наш голод фізичний, а й духовний. Під час ламання просфори побажав миру кожному, всім родинам і Україні.
   Священики здійснили чин освячення хліба і промовили спільну молитву до Всевишнього. Сестри-монахині розділили хліб і роздали частинки просфори кожному із присутніх у залі бібліотеки.


  До учасників святкового дійства завітав з виступом міський гурт, головним персонажем якого стала традиційна Маланка. Як і колись давно, в цей день  на таких святкуваннях  у Заліщиках веселились і раділи, лунали жарти і сміх.

 З щедрими віншуваннями звернувся до учасників різдв'яного дійства Роман Краснюк, перший заступник голови Заліщицької РДА, який був учасником святкувань разом зі своєю родиною.


 Матеріально підтримали проведення свята Просфори добродії-меценати – Степан Навольський і його брат Микола Навольський, Іван Городинський, Володимир Чубатий, Світлана Яковишин і підприємець Іван Білінський, а також міська рада.
  Сценарій проведення свята Просфори дивіться на сайті бібліотеки.

Немає коментарів: