понеділок, 30 січня 2017 р.

Зустріч-діалог до Дня Соборності України


  22 січня у читальній залі центральної районної бібліотеки проведено зустріч-діалог «Суверенна Україна: уроки історії і реалії сьогодення».
 Прикметно, що День Соборності припадає на період радості від Різдва Христового, душевної радості всіх  людей доброї волі, від того що переживаємо чудо великого оновлення, з вірою в таїну Спасіння.
 Тому ця зустріч розпочалась спільною Молитвою за Україну, за мир і єдність, яку організували і провели отці – парохи заліщицьких храмів УГКЦ та УАПЦ – о. Роман Гладій, 
о. Онуфрій Швигар, о. Василь Хребтак.

 Історичну довідку про День Соборності України підготував Андрій Сендзюк, учень Заліщицької державної гімназії ім. братів Гнатюків, яку доповнили слайди, що демонструвались у залі під час його виступу.

 На урочини до Заліщик прибула делегація із с. Гнідин Бориспільського району Київської області, до складу якої ввійшли Любов Василівна Прядко, заступник директора Гнідинської ЗОШ I-III ступенів ім. Петра Яцика і одинадцятикласники цієї школи Тарас Тригуба та Олександр Галатенко.

 Увазі присутніх вони запропонували цікаву програму, надзвичайно хвилюючу розповідь про Героя України, Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького.
 Під час пошуково- дослідницької роботи у межах проекту «Вшануймо Героїв» педагоги та учні цієї школи відкрили правдиві факти і матеріали про життя і про родину Юрія Вербицького, коріння якого походить з Тернопільщини, із села Блищанка нашого району.
 З тривогою усі слухали розповіді наших гостей, які переплітались із піснями, поетичними присвятами мужнім українським патріотам-героям, демонстрували багато фотосвітлин.

 Наші гості привезли і вручили коровай на вишитому рушникові голові Заліщицької РДА Борисові Івановичу Шипітці, який у відповідь виголосив привітальне і подячне слово гостям з Київщини,  всім присутнім на заході у бібліотеці.

 До діалогу долучились і виступили з привітаннями з нагоди Дня Соборності України: І. М. Кривко – голова  Спілки політичних в’язнів і репресованих та В. В. Кулачковський, учасник народного «ланцюга єднання» у 1990 році від нашого району та С. М. Навольський – голова  Спілки учасників АТО і братства ОУН-УПА  та голова Громадської ради бібліотек в районі.

 Патріотичні пісні звучали в авторському виконанні Олени Сороки, викладача ПТУ, Мар’яни Остяк і Марти Желізняк – студентів Заліщицького агроколеджу, Олександри Іліщук – керівника гуртків Будинку дитячої та юнацької творчості  і юних солістів Романа Мельника та Тетяни Богуцької, Миколи Когута – соліста РБНТ.
 Завершився урочистий захід виконанням Державного Гімну України.
 Опісля учасники зустрічі-діалогу вирушили до пам’ятника-меморіалу Борцям за волю України, де запалили свічі пам’яті і поклали живі квіти.
  
 Урочисту ходу продовжили до стелли Героям Небесної Сотні, вшанувавши пам’ять  героїв-сучасників.

Сценарій проведення дивіться на сайті бібліотеки.

Немає коментарів: