четвер, 27 лютого 2020 р.

Реквієм «Пам’ятати … Щоб жити»



До Дня  Героїв Небесної Сотні  працівники Заліщицької  центральної районної  бібліотеки  присвятили  реквієм  «Пам’ятати… Щоб жити»,  який  провели  20 лютого  у залі засідань районної ради і  райдержадміністрації.
         Розпочався захід  демонструванням  слайдів до пісні  «Чорна рілля ізорана»,  яка звучала  у записі,  а на її фоні  читались рядки  письменника Мирослава Дочинця «Сестра печалі».
         Ведуча заходу  Ольга Тракало, директор ЦБС  запросила  внести до зали  державний, національний  прапори України Степана Навольського– голову районної  організації учасників АТО  «Дністровський вал», голову  братства  ОУН-УПА району  та  Віталія Зварича – учасника АТО,  «кіборга», переможця  регіонального конкурсу «Людина року – 2019-го». Знамена  було внесено  з мелодією пісні  «За Україну, за її волю».


         У  той день реквієм пам’яті  творили  учасники  Євромайдану і  воїни АТО,  родини загиблих,  волонтери,  керівники  органів  районної і міської влади, духовенство,   представники  громадських організацій,  установ міста,  студентська і учнівська молодь,  які  вшанували пам'ять, схиливши голови  у мовчанні,  і виконали Державний Гімн України.

         Ведуча  перегорнула  сторінки  пам’ятних подій  Революції Гідності,  Євромайдану,  героїки Небесної Сотні.
         Тисячі,  спраглих життя, любові  та надії, людей  відстоювали  честь та славне майбутнє нашої країни  під час  Революції Гідності.  Серед них  є  Герої  Небесної Сотні  з Тернопільщини:  Олександр Капінос,  Василь Мойсей,  Ігор Костенко,  Устим Голоднюк, Назар Войтович,  Тарас Слободян,  Василь Аксенин.
         Син Героя Небесної Сотні Василя Аксенина, який народився  у селі Летяче Заліщицького району, надіслав з Києва  зворушливе  відеозвернення зі спогадом про батька.  Юрій Аксенин  очолює громадську  організацію  «Родина Героїв Небесної Сотні» у Києві і висловив  щирі слова вдячності за пам'ять  про мужніх Героїв,  звернувся  із закликом до молоді  брати   активну участь  у патріотичних акціях, конкурсних проектах.
         Із подячним словом  до учасників реквієму пам’яті  звернувся також  брат Юрія Вербицького, Героя Небесної Сотні,  родове коріння якого  походить  із села Блищанка нашого району. Сергій Вербицький   адресував слова подяки  у відеозверненні  всім присутнім  за пам’ять  про брата-Героя і  за продовження пошуків  про історію  їхньої родини,   зокрема, і  про місце поховання  їхнього діда  Зеновія Вербицького – окружного  референта ОУН, директора школи  у селі Угринь  сусіднього Чортківського району.

         Авторка книги «Герой» Любов Прядко – заступник директора Гнідинської ЗОШ І-ІІІ ступенів  ім. Петра Яцика  із Бориспільського району  Київської області  розповіла  про  роботу, яку організовують  вчителі та учні школи  для вшанування  пам’яті про Юрія Вербицького – Героя Небесної Сотні і про пошукові заходи, які продовжуються  у цьому напрямку.

         Ганна Рибцуник,  вчителька рідної мови та літератури  Садківської ЗОШ І-ІІ ступенів,  уродженка Блищанки, родинного  села батька Юрія,  у якому  часто гостювали  його сини  в родині Вербицьких,  поділилась спогадами,  прочитавши  авторську  віршовану присвяту  «Героєві Небесної Сотні,  моєму землякові  Юрію Вербицькому»

         Євгеній Сафар’янс – молодший науковий працівник   Національного музею Революції Гідності, меморіального комплексу  Героїв Небесної Сотні,  який  прибув  із Києва  до Заліщик  на  запрошення районної бібліотеки, дуже цікаво розповів про пам’ятні події на Майдані  і про  увічнення  імен українських героїв, використавши  слайди з музейних експозицій.
         Авторські присвяти виконали учасники  майданів  у Києві і  в Заліщиках –  Любомир Кондуб – вірш «Вітри перемін освятили Майдан» та Ігор Федірко – пісня «Герої не вмирають».

        

    
Небесна Сотня  гинула за Україну з вірою,  що своєю смертю  вона воскрешає  мертвих:  і тих, хто поліг за Україну колись,  і тих, хто віддав життя  тепер.     
        Сьогодні  Майдан продовжується у боротьбі за волю,  територіальну цілісність  України.  Неоголошена жорстока війна забрала вже життя  сотень патріотів і вірних синів України, які полягли  смертю хоробрих, захищаючи нашу незалежність,  рідну Вітчизну.
         Серед цього цвіту  є  Герої  із Заліщанщини: Олег Гулько, Орест Квач, Володимир Марусич, Станіслав Лаврик, Петро Слободян.
         Навіть, повернувшись до рідних домівок із пекла війни, не витримують тривог зболені серця наших краян,  і відходять вони з життя,  щоб долучитись  до героїв-побратимів із  вже багатьох небесних сотень.
          Пам’ятаймо імена краян, захисників України: Івана Качки, Володимира Стратія,  Ігоря Данилюка,  Анатолія Карпця, Сергія  Сакалюка, Сергія Хапіцького,  Ігоря Опалка,  Бориса Войчишина,  Андрія Джумаги,  Ігоря Рєзнікова…   
         Учасники реквієму  вшанували пам'ять  загиблих воїнів АТО   і тих,  хто, повернувшись додому,  відійшов  у Вічність.

         Присвяти звучали в той день з уст авторки  віршованих рядків Оксани Дяків  і у піснях,  які виконували  учасники вокального жіночого квартету «Зустріч» Заліщицького агроколеджу та ансамблю гуртківців районного  будинку  дитячої та юнацької творчості,  солістки  Ольги Ковбасенко із Заліщицького вищого профтехучилища.


         На завершення учасники реквієму пам’яті  Героїв Небесної Сотні,  Героїв України і всіх полеглих борців  за волю і незалежність України  запалили свічі  і поклали  живі квіти  до стели Небесної Сотні. Священик о.Іван Сендзюк, парох церкви  Покрови Пресвятої Богородиці  з пісенним супроводом церковного хору  відслужив  поминальну панахиду  і провів  спільну молитву за упокій душ  Героїв.

         Духовний  Гімн «Боже великий, єдиний» звучав  у виконанні  всіх учасників  реквієму пам’яті  і патріотичні гасла, заклики  вічно пам’ятати  імена  мужніх українських патріотів.
           У вестибюлі  експонувались  книжкові тематичні  виставки,  які організували бібліотекарі,  фотовиставка  про Революцію Гідності  та  інсталяція  пам’ятних  предметів-реліквій,  що  використовувались    під час  трагічних подій  на Майдані.

         Фонди  центральної районної бібліотеки  поповнились  книгами: «Майдан. Пряма мова. Книга 1.»,  « Музей  Майдану. Це про Свободу. Національний музей Революції Гідності»,  які подарував  Євгеній Сафар’янс.  Такі  друковані видання  отримали також  в дарунок  від  науковця з Києва, що проводив  уроки  історії  про  пам’ятні  події  Революції Гідності,  колективи  Заліщицької  ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Осипа Маковея, державної гімназії  та агроколеджу імені Євгена Храпливого.     

Немає коментарів: