пʼятницю, 28 лютого 2020 р.

Пишемо історію рідного краю


        
 

         Краєзнавство – один із важливих напрямів  у роботі  бібліотек  Заліщицької  районної централізованої бібліотечної системи.

         Бібліотекарі  залучають  користувачів  до вивчення історії  і до участі  у пошуково-краєзнавчих  експедиціях, тематичних заходах,   поповненні  новими матеріалами  бібліотечних музеїв,  історичних,  етнографічних кутків, які діють  у книгозбірнях району.
         Сучасний формат  діяльності бібліотек  передбачає  популяризацію літератури, яка висвітлює сторінки історії рідного краю,  культури,  традицій,  життя  і творчості  відомих краян,  значущих подій, історичних пам’яток.
         В умовах сьогодення  бібліотеки створюють  новий інтерактивний ресурс,   просуваючи  краєзнавчий продукт та послуги  з візитівкою краю, зібрані матеріали в інформаційно-краєзнавчий кейс,  як основу  краєзнавчо-екскурсійної   діяльності  бібліотек. Використовуються  мережеві ресурси  для популяризації  місцевої історії, інформації  про різні види  і форми краєзнавчої роботи,  які представляться на веб-сторінках, у віртуальних мережах.
         Робота з громадою  міста  чи села  тісно пов’язана  з краєзнавством, а в умовах  створення  об’єднаних територіальних громад  її актуальність особливо зростає.
         Сучасний формат  у діяльності бібліотек передбачає популяризацію літератури, яка висвітлює  сторінки історії рідного краю, його культурні традиції, творчість талановитих людей, життєві долі багатьох  відомих краян, надається допомога читачам   у кращому пізнанні  своїх коренів  і свого роду,  залученню до бібліотек  користувачів, набуває  поширення бібліотечно-краєзнавчий туризм.
         У бібліотечних центрах, музеях висвітлюється минуле  і сьогодення  кожного села,  краю в матеріалах,  зібраних бібліотекарями,  членами клубів за інтересами,  читачами,  а також  дослідниками  місцевої історії,  науковцями, краєзнавцями.
         Популяризуються краєзнавчі знання, що набувають нового змісту і дають змогу  концентрувати  ресурси  бібліотечних установ, які спрямовані  на виконання  основної мети  і завдань –  популяризувати  і добре знати свій  рідний край.
         Успіх  краєзнавчої діяльності бібліотек  у значній мірі  залежить  від стану  довідково-бібліографічного апарату.  З цією метою  працівниками  Заліщицької  районної центральної бібліотеки  підготовлені   власні довідково-бібліографічні видання,  які  слугують  значним доповненням  до бібліотечних  краєзнавчих фондів.
         У 2010 році  працівниками бібліотек району  зібрано матеріали та видано  бібліографічний  нарис «Історія міста Заліщики та  сіл Заліщицького району».Матеріали  поміщено на сайті Заліщицької ЦБС.
         Буклет до Міжнародного  дня Дністра  "Дністер – ріка  мого дитинства" – це веб-ресурси  про Дністровський  каньйон – своєрідний величний  храм-музей, де в  гармонійному поєднанні зібрані найкращі  творіння природи.
           «З любов’ю  до краю» – бібліографічний  посібник, який виданий у 1998 році, з розповідями  про відомих людей заліщицького наддністров’я, діячів науки, літератури, мистецтва.
         До серії  «Видатні постаті краю» належить бібліографічний покажчик  «Благословенна талантами заліщицька земля». У довіднику подано відомості про літераторів, художників,  композиторів, науковців, духовних отців, громадсько-політичних і суспільних діячів та інших відомих людей, які народилися, жили чи проживають у Заліщицькому районі.
         Бібліографічний нарис «З Україною в серці»  підготували бібліотекарі до 85-річчя від дня народження Василя Вериги  – письменника, публіциста, віце-президента Світового  Конгресу вільних українців в Канаді.  Нарис складений на основі друкованих матеріалів  із особистого архіву Василя Вериги та  документів, які є у фондах бібліотеки.
         Українській письменниці,  педагогу, громадсько-культурній діячці Климентині Попович-Боярській присвячено краєзнавчу розвідку  «Шляхами  забутої долі», яка видана у 2008 році.
         До 100-річчя від дня народження  Ярослава Васильовича Смеречанського –  відомого у нашому краї композитора, диригента  і організатора хорових колективів,  педагога, засновника  дитячої музичної школи у Заліщиках, громадського діяча,  члена Національної Ліги українських композиторів видано  у 2009 році книгу «Маестро Наддністрянського краю».  У виданні зібрано матеріали про ювілянта, спогади колег – митців,  викладачів, його учнів, хористів, рідних, відомих  громадських активістів – просвітян,  поміщено пам’ятні  фотосвітлини із родинного архіву, а також із власних архівів осіб,  які бережуть пам'ять про Ярослава Смеречанського.
         У 2011 році підготовлено  матеріали  для збірника «Наші краяни – творці державності України», із  серії «Видатні постаті краю».
          Бібліографічний покажчик «Душа його – неначе сонях», присвячено 70-річчю від дня народження нашого талановитого земляка – поета,  журналіста,  публіциста,громадського діяча Євгена Безкоровайного. Покажчик містить нариси про життєвий і творчий шлях видатного краянина  та бібліографію   його творів  і літератури про нього.  Посібник здобув перемогу у 2017 році в обласному конкурсі «Кращий бібліографічний покажчик»у номінації  «Кращий бібліографічний покажчик що виходить у серії».
         Пошукова робота бібліотекарів Заліщицької ЦБС – збірник матеріалів    «Афганістан – наш біль, наша пам'ять», про  краян – учасників  воєнних подій  в Афганістані. Видання присвячено 30-ій  річниці  виведення військ.
         2018 року  підготовлено бібліографічний нарис  «Люди свободи»(краяни – учасники АТО). Видання  про   учасників АТО, які боронили інтереси України, територіальну цілісність держави  на Сході. Нарис містить бібліографічні відомості  про Героїв і спомини про них матерів, родин, друзів, а також статті в пресі, бібліографічні та  веб-бібліографічні списки.


Немає коментарів: